IBS och tarmfloran
Förekomsten av IBS har ökat kraftigt under de senaste åren. Idag lider över 10 procent av Sveriges vuxna befolkning av IBS, eller känslig tarm som det också kallas. Orsakerna till att man drabbas av IBS är fortfarande osäkra, men forskningen indikerar att tarmfloran kan ha ett finger med i spelet. I artikeln nedan får du ta del av fyra stycken råd för dig som vill lindra eller förebygga IBS.
Vad är IBS?
IBS står för Irritable Bowel Syndrome, vilket kan översättas till orolig eller överkänslig tarm. Detta innebär att tarmens funktioner är rubbade, och ofta finns en ökad känslighet i hela mag-tarmkanalen. IBS har länge ansetts problematiskt att diagnostisera eftersom det inte kan visas genom prover eller undersökningar. Diagnosen baseras istället på identifiering av symtom och uteslutning av andra sjukdomar.
Några exempel på IBS-symtom är:
- Gaser och uppblåst mage
- Bullrig mage
- Ont i magen – ofta som värst efter måltid, men lättar efter tarmtömning
- Oregelbundna avföringsvanor
- Avföringens konsistens förändras
Symtomen bör ha förekommit i minst 2-3 månader.
Tarmfloran och IBS
Tarmfloran består utav biljontals bakterier som lever i våra tarmar, och bland annat bidrar till matsmältning, näringsupptag och immunförsvar. I tarmen finns även hundratals miljoner nervtrådar, som tillsammans med tarmbakterierna och signaler som skickas från hjärnan, styr hur tarmen arbetar. Det har dock visat sig, att nerverna i tarmen har en ökad känslighet hos personer med IBS, vilket påverkar tarmens funktion negativt och gör den mer lättirriterad. Dessutom har ett flertal studier upptäckt skillnader mellan IBS-patienters och friska personers tarmflora. Djurstudier har även visat att man genom att ändra tarmflorans uppsättning kan förändra djurens stressnivå, men detta har ännu inte bevisats på människor med IBS.
Vem drabbas av IBS?
Anledningen till att man drabbas av IBS är fortfarande inte säkerställd, utan man tror att det är en kombination av flera samverkande faktorer – både fysiologiska och psykologiska. Det finns även forskare som menar på att en del av förklaringen är ett avvikande samspel mellan tarm och hjärna.
En annan faktor som ofta tas upp när man pratar om IBS är stress, men det är oklart om det är tarmsymtomen som orsakar stress, stress som orsakar tarmsymtomen eller både och. Vad vi dock vet är, att tarmen och hjärnan är i konstant kommunikation med varandra via bland annat vagusnerven, och att kommunikationen går i båda riktningar. Kopplingen mellan tarmen och hjärnan kallas även för tarm-hjärna-axeln.
4 tips för dig som vill lindra eller förebygga IBS
– Antiinflammatorisk kost kan hjälpa. Många personer med IBS får även hjälp av att justera kosten. Ibland kan IBS-symtom till exempel, vara tecken på känslighet mot gluten eller laktos. Många har upplevt att symtomen lättat när de anammat en antiinflammatorisk kosthållning, där man utesluter just gluten, mjölkprodukter, samt socker och onödiga tillsatser.
– Stärk tarmfloran genom att tillsätta goda bakterier och fibrer. För att stärka och återställa balansen i tarmfloran kan vi hjälpa den på traven, genom att tillsätta goda bakterier och fibrer.
– Fibrer, viktiga för tarmfloran. Kostfibrer är ett annat omdiskuterat ämne när det gäller kost för IBS. Fibrer som framförallt finns i frukt, grönsaker, baljväxter och annan växtföda är mycket viktiga för vår hälsa eftersom de utgör mat till de goda tarmbakterierna. Dessutom bidrar fibrer till normal tarmfunktion. Om man har svårt att smälta fibrer så kan det bero på att man saknar de goda bakteriestammar som smälter just dessa fibrer. Istället för att utesluta fibrerna helt, är det ett bättre alternativ att börja med ett lägre intag av dessa fibrer och därefter öka på mängden fibrer stegvis. Det går även att fylla på med både goda bakterier och fibrer via exempelvis kosttillskott.
– Hantera stressen. Om du lider av IBS kan det även vara bra att försöka minimera mängden stress, framförallt i samband med måltiderna.