Kost

Majoriteten av maten vi äter i dag är processad, antingen av det egna köket eller av livsmedelsindustrin, vilket gör att viktig näring i maten har gått förlorad. Detta leder till att vi får en svagare tarmflora. För dig som vill boosta din tarmflora är det väldigt viktigt att äta mycket råa grönsaker eftersom de innehåller både fibrer (bakteriernas mat), antioxidanter (som bakterierna frigör), vitaminer och mineraler. Ett tillskott av Synbiotic15 varje dag är en jättebra start, men utöver det blir tarmfloran glad om du äter en så tarmflorevänlig kost som möjligt.

Professor Bengmarks 12 kostråd

  1. Begränsa/ta bort socker och sockerlikt: bröd, pizza, pasta, kokt ris, kokta rotfrukter i/ur kosten.

  2. Begränsa intaget av fruktsocker främst genom att utesluta kolsyrade drycker – läsk.

  3. Begränsa/ta bort mejerivaror ut kosten.

  4. Begränsa köttintag till mest vild fisk, och vilt. Undvik gris och begränsa nöt till högst 300 gr per vecka. Genom punkt 3 och 4 minskar Du radikalt ditt intag av långkedjiga fettsyror som skapar inflammation – speciellt de första timmarna efter fettrik måltid. Ät istället fetter med kortare kedjelängder speciellt kokos och avokadofetter.

  5. Begränsa/ta bort ur kosten all mat som någonsin blivit upphettad över 100 grader.

  6. Begränsa expositionen för bakteriegiftet endotoxin och omvärldsgifter/pesticider.

  7. Begränsa expositionen för läkemedel.

  8. Ta så långt möjligt bort inflammationsframkallande proteiner som kasein (mejerivaror), gluten (vete, råg och korn) och zein (majs) ur kosten.

  9. Låt majoriteten av din kost vara färska råa grönsaker och frukter med låg sockerhalt, men gärna högre fetthalt, färska eller torkade kryddor och teer som nedsätter inflammation (olivte, yerba mate-te och grönt te).

  10. Ät rikligt med växtprotein/fiber/antioxidant-rika sädeskorn, fröer, ärtor, bönor, linser, mandel och nötter.

  11. Tillför rikligt av vitamin D, omega-fett, gurkmeja och probiotika – anti-inflammationens fyra hörnpelare.

  12. Praktisera om möjligt dygnsfasta d.v.s. ingen mat efter kl 18.00 och före kl 12.00 nästa dag.

product-stamp

KÖP HÄR

Recept

Professor Bengmarks gurkmejashot

(1 glas)

1 dl vatten/juice
1 msk malen gurkmeja
1/2 tsk malen svartpeppar
1 tsk malen kanel
1 knivsudd malen kryddnejlika
1 msk äppelcidervinäger
1 msk olivolja
1 msk pressad citron

Bland och drick 1-2 gånger om dagen.

Professons antiinflammatoriska smoothie

(1 tillbringare)
300 g grönkål
1 liter vatten
2 avokador
2 dl havregryn
1/2 citron
2 cm ingefära (utan skal)

Mixa och häll upp i glas.

Gör din egen havremjölk

Det är enkelt att göra egen alternativmjölk. Grundregeln är att man tillsätter 2 dl havre till 1 liter vatten. Vill man använda det som grädde så ökar man mängden, eller ersätter havren med t e cashewnötter, sesamfrön eller andra nötter. Tillsätt också 1/2 dl oliv- eller kokosolja samt ett kryddmått dietsalt. Kör i en mixer med stark motor – tar ett par minuter.

Superhälsodrink

2 råa potatisar
2 nävar gröna blad
1/2 citron (utan skal)
1 avokado
2 kiwis (med skal)
Ingefära (cirka 2 cm)
1 äpple (ink kärnhus)
2 msk kokosolja
2 msk olivolja
1 msk fiberhusk
1 msk gurkmeja
1/2 liter vatten (eller mer)

Mixa allt. Drick!

FÖR DIG SOM VILL LÄSA MER

Synbiotic15:s bakterier och fibrer har valts ut till en ADHD-studie på Karolinska Institutet

LÄS MER HÄR

Gut microbiota, prebiotics, probiotics, and synbiotics in management of obesity and prediabetes: review of randomized controlled trials

LÄS MER HÄR

Effect of probiotics and synbiotics on blood glucose: a systematic review and meta‐analysis of controlled trials

LÄS MER HÄR