Vad är kronisk inflammation och hur kan det förebyggas?
Kanske har du hört talas om antiinflammatorisk kost eller livsstil, vars syfte är att dämpa den kroniska inflammationen i kroppen. I denna artikel kan du läsa mer om vad kronisk inflammation är, vad som orsakar det och vilka symtomen är. Du får även ta del av råd från professor Stig Bengmark, som forskat i över 30 år på tarmflorans betydelse för hälsan.
Symptom på kronisk inflammation
Exempel på symptom som kan utvecklas vid kronisk/låggradig inflammation är bland annat:
- Frekventa infektioner
- Magbesvär som t.ex. diarré och förstoppning
- Depression, ångest och humörsvängningar
- Smärta och värk
- Oförklarlig trötthet och sömnsvårigheter
- Håravfall och hudproblem som exempelvis akne och oförklarliga utslag/rodnader
- Oregelbundna menstruationer
- Viktökning
Vad är kronisk inflammation?
Det finns två typer av inflammation: akut inflammation och kronisk inflammation. Akut inflammation är när immunförsvaret reagerar på skada eller sjukdom. Då sker det ofta genom svullnad eller rodnad, och går över när kroppen är frisk eller skadan är läkt. Kronisk inflammation kallas ofta för låggradig eller tyst inflammation och kan pågå i kroppen i flera år innan den visar sig – oftast i form av olika allvarliga hälsotillstånd. Kronisk inflammation är i sig inte en sjukdom, utan en process som förknippas med andra problem.
Kronisk inflammation och tarmfloran
I din tarm har du runt 100 000 miljarder bakterier av fler än 1000 olika arter. Tillsammans utgör dessa mikroorganismer vår mikrobiota – även kallad tarmfloran. Hos friska vuxna är tarmfloran relativt stabil, men den kan påverkas av faktorer som livsstil, kost och omgivning.
I tarmfloran finns både goda och onda bakterier. Det finns även neutrala bakterier som varken är goda eller onda men som spelar en viktig roll för matsmältningen. Obalans i tarmfloran innebär att antalet goda bakterier i tarmen minskar i antal, vilket ger utrymme för onda bakterier att föröka sig och ta över. På lång sikt kan detta leda till kronisk inflammation.
Läs mer om obalans i tarmfloran
Orsaker och riskfaktorer
– Obalanserad tarmflora – Då ungefär 70 procent av immunförsvaret sitter i tarmarna, kan en obalanserad tarmflora göra att det naturliga försvaret försvagas och inflammationstriggande partiklar och ämnen tar sig ut i kroppen.
– Hög andel kroppsfett – Forskning visar på att fettvävnad verkar kunna utsöndra inflammatoriska ämnen och dessutom ökar proinflammatoriska molekyler proportionerligt i takt med att BMI stiger.
– Ohälsosam kost – En kost bestående av mycket mättat fett, transfetter, och raffinerat socker, associeras till en högre produktion av proinflammatoriska molekyler.
– Negativ stress – Förutom att stress kan orsaka sömnproblem (se nästa punkt), har det visat sig att både fysisk och mental stress frisätter en sorts inflammatoriska proteiner kallade cytokiner.
– Dålig sömn – Studier har visat att individer vars sömn är oregelbunden är mer benägna att drabbas av kronisk inflammation än de som har regelbundna sovrutiner.
Så dämpar och förebygger du kronisk inflammation – Professor Stig Bengmarks råd
– Stärk tarmfloran – Förutom en fiberrik kost och en hälsosam livsstil, finns det även kosttillskott för tarmfloran.
– Anamma en antiinflammatorisk kosthållning – Stig Bengmark förespråkar en antiinflammatorisk kost. De goda tarmbakterierna behöver rikligt med växtfibrer för att trivas, därför är det bra med en kost med mycket växtföda.
– Inför hälsosamma vanor kring stresshantering, motion och sömn – Hälsan och även inflammation påverkas av livsstilen i sin helhet, så stress, motion och sömn är alla viktiga för en balanserad tarmflora och minskad inflammation i kroppen.
Om SuperSynbiotics
SuperSynbiotics är ett svenskt företag specialiserat på tarmfloran och dess koppling till ett friskt och anti-inflammatoriskt liv. SuperSynbiotics tillverkar unika och patenterade kosttillskott där det bästa från mjölksyrabakterier och kostfibrer kombineras. Kosttillskotten är baserade på 25 år av kliniska studier med goda resultat.
Läs mer om SuperSynbiotics här