MAGHÄLSA /

Växtbaserat – Nordens antiinflammatoriska råvaror i säsong

Det finns en hel del grönt att få tag i året om även i Norden, det gäller att känna till vad som finns tillgängligt när. Att handla lokalt och närodlat känns ibland lättare sagt än gjort, i denna artikel tipsar vi om lokal mat i säsong i Norden för att hjälpa dig på vägen. Se till att fylla hela året med antiinflammatoriska råvaror i säsong.

Varför ska vi äta i säsong? 

Det finns många fördelar med att äta råvaror som är i säsong där du bor och därmed finns närodlat, här listar vi några:  

  • Det är bättre för miljön då maten inte transporteras långa sträckor och släpper ut miljögifter 
  • Du stöttar lokala producenter 
  • Mat i säsong är godare, de blir mer saftiga när de får mogna i sin rätta miljö istället för att mogna onaturligt under transport 
  • Högre näringsinnehåll frukter, grönsaker och bär som plockas när de är mogna har högre nivåer av vitaminer, mineraler och antioxidanter. De är alltså mer näringsrikt att äta mat som är i säsong 

Grönsaker innehåller mycket fibrer, vitaminer och andra skyddande ämnen som är bra för hälsan. Vi bör få i oss minst 800 gram per dag , så se till att fylla din grönsakskvot med närodlat!  

Med i säsong menar vi de råvaror som finns att få tag i färska som är lokalt producerade i Norden. I butik hittar  vi mycket frukt och grönt som är färskt året om, denna artikel fokuserar på det som är lokalt producerat i Norden.  

 

Råvaror i Norden per säsong

Vinter

December – februari finns det mycket kål och rotfrukter i butik, här listar vi gott vintergrönt:  

Brysselkål, Grönkål, Jordärtskocka, Kålrot, Lök, Morötter, Palsternacka, Potatis, Rotselleri, Rödbetor, Rödkål, Vitkål, Äpple.  

 

Vår

Mars – maj kommer lite andra typer av råvaror in i butik. Även här mycket kål och rot men också sallad och lök: 

Salladskål, Vitkål, Isbergssallad, Färskpotatis, Sparris, Rabarber, Kålrot, Lök, Morötter, Palsternacka, Purjolök, Rotselleri, Rödbeta, Salladskål, Vitkål.  

 

Sommar

Juni – augusti börjar det bli lättare att hitta mycket bra lokala råvaror i butik:  

Blomkål, Broccoli, Färska bönor, Fänkål, Gurka, Isbergssallad, Kronärtskocka, Kålrot, Lök, Mangold, Majs, Morot, Palsternacka, Paprika, Potatis, Purjolök, Rotselleri, Rädisor, Rödbetor, Salladslök, Sockerärtor, Sparris, Spenat, Stjälkselleri, Tomater, Vitkål, Zucchini, Rabarber, Vinbär, Körsbär, Krusbär, Jordgubbar, Hallon, Blåbär, Plommon, Päron. 

 

Höst

September – november bjuder på mycket gott, bland annat från skogen. Ge dig ut och plocka svamp! I butik hittar du:  

Blomkål, Broccoli, Brysselkål, Grönkål, Jordärtskocka, Kålrot, Lök, Morötter, Palsternacka, Persiljerot, Potatis, Purjolök, Rotselleri, Rödbetor, Rödkål, Salladskål, Savojkål, Vitkål, Själkselleri, Äpple, Pumpa, Svamp.

 

Från december – maj hittar du även våra nordiska bär i frysdisken.  

 

Råvarornas hälsofördelar 

  1. Broccoli

Broccoli innehåller mycket C-vitamin och mängder av mineraler och antioxidanter. Inte minst kalcium. Den sägs sänka kolesterolet och förebygga cancer samt stärka immunförsvaret och mag- och tarmsystemet. 

  1. Blomkål

Blomkålen är väldigt rikt på  C-vitamin, 100 gram blomkål innehåller nästan hela dagsbehovet av C-vitamin vilket är mer än till exempel i en apelsin. 

  1. Grönkål

Grönkålen är fylld av vitaminer, fibrer och antioxidanter som stärker immunförsvaret och skyddar från sjukdomar. De gröna bladen innehåller även hälsosamma fettsyror som omega-3. 

  1. Hallon

Hallon innehåller mycket C-vitamin, folat, järn, kalcium, kalium och antioxidanter. Hallon har även höga halter av fibrer som till exempel tarmbakteriernas favorit, pektin, som hjälper till att kontrollera kolesterolet (pektin hittar du också i Synbiotic).  

  1. Gröna bönor

Gröna bönor är fyllda av vitamin B och E, selen, järn, kalium och kalk. De innehåller även folat som är extra viktigt att få i sig under en graviditet.  

  1. Jordgubbar

Jordgubbar är rika på flera näringsämnen, till exempel C-vitamin och antioxidanter som bekämpar fria radikaler. De är dessutom en bra källa till vitamin K och mangan, liksom folat, kalium, riboflavin, vitamin B5, vitamin B6, koppar och magnesium. 

  1. Mangold

Mangold innehåller bland annat lutein, zeaxanthin och karotenoider som sägs kunna skydda ögat mot skadlig åldersförändring. Mangoldinnehåller även vitamin K som har positiv effekt på benmassan och kan motverka benskörhet. 

  1. Morötter

Morötter är fulla av betakaroten, alfakaroten och lutein som är bra för ditt hjärta och som kan motverka hjärtsjukdomar som hjärtattack och högt blodtryck. 

  1. Purjolök

Purjolöken innehåller de flesta vitaminer och mineraler, faktiskt mer än gul lök och anses ha antiinflammatoriska egenskaper. Purjolöken är också en jättebra källa till kostfibret inulin.  

  1. Potatis

En oskalad potatis är full av näringsämnen som vi behöver. 250 gram brukar man säga räcker för att täcka halva dagsbehovet av C-vitamin. Potatis är dessutom en källa till B-vitamin och mineraler som kalium och järn. Ät gärna potatisen kall för att öka fiberintaget! 

  1. Spenat

Spenaten innehåller antioxidanter som minskar risken för stroke samt hjärt- och kärlsjukdomar. Den är dessutom fullproppad med skyddande ämnen som vitamin K, lutein och betakaroten. 

  1. Rödbetor

Rödbetor innehåller många olika vitaminer som är bra för immunförsvaret. Det röda färgämnet, antioxidanten betacyanin, skyddar och stärker kroppens celler och mineralerna och fytokemikalierna ger motståndskraft mot bakterier och infektioner. 

  1. Rädisor

Rädisor är väldigt bra för att få en frisk lever och färgen på rädisorna avslöjar att de dessutom är rika på åtråvärda flavonoider. 

  1. Sockerärtor

Sockerärtor är en bra källa till fibrer, folat, vitamin C och vitamin K. 

  1. Sparris

Sparris innehåller vitaminerna A, C, E och K men även krom, fibrer och folat som kroppen behöver. Den är även vätskedrivande och rik på fibrer som kan motverka vätskeansamling och förebygga förstoppning. 

  1. Blåbär

Något vi förknippar mycket med norden, att plocka bär! Blåbär är fyllda med vitaminer, mineraler och kostfibrer!  

 

Tips för att få i dig mer växtbaserat 

Ibland behövs lite hjälp på traven för att se till att få i sig de där minst 800 g per dag! Kanske kan du toppa din vanliga sallad med sockerärtor, babyspenat, broccoli och bönor? Då har du lagat en riktig hälsosallad full av fibrer, vitaminer och mineraler. Eller varför inte mixa ihop en hälsosam smoothie med antiinflammatoriska ingredienser, mycket fiber, laddad med vitaminer och mineraler?

 

Läs mer om antiinflammatorisk kost: Vad är antiinflammatorisk kost 

Färska vs frysta frukter & grönsaker: Så väljer du 

Så förvarar du färska råvaror: Förvaring antiinflammatoriska råvaror – maximera hållbarheten 

Antiinflammatoriska recept: Välj Hälsa Receptboken eller Receptblogg 

 

Källor 

Nordiska näringsrekommendationerna 2023, NNR 2023

https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/miljo/miljosmarta-matval2/gronsaker-baljvaxter-frukt  

https://www.naturskyddsforeningen.se/artiklar/valj-bland-sasongens-godsaker/

MER FRÅN:

Bakterier & fibrer för din mage

  • Baserat på 25 års forskning
  • Utvecklat i Sverige
  • Naturligt - inga tillsatser

nyheter och tips för din tarmflora

Hallo

Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no