Julen närmar sig vilket också innebär att det är dags för julbord. Under de senaste åren har många hittat nya varianter på de traditionella rätterna som brukar återkomma på julbordet och i denna artikel vill vi tipsa om hur du kan göra julbordet lite mer antiinflammatoriskt! Några generella tips som är bra att ha i bakhuvudet är att välja fiberrika råvaror, laga maten från grunden, undvika höga temperaturer, välj gärna glutenfritt samt prioritera växtbaserade rätter framför animaliska rätter. Efterrätterna får dessutom gärna vara raw och kan sötas med t.ex. dadlar istället för strösocker eller liknande. Men det absolut viktigaste under julbordet är att du njuter av god mat och gott sällskap!
En klassiker på julbordet som dessutom gör tarmfloran glad. Laga gärna flera olika sallader i olika varianter där du kan använda grönkål, brysselkål eller rödkål. Grönkål och rödkål kan gärna serveras råa och brysselkålen kan ångkokas eller tillagas i ugnen på låg temperatur. Ett tips är att servera kålen med t.ex. granatkärnor, apelsinklyftor, gurkmeja eller valnötter.
Smaken av pepparkakor är starkt förknippat med julen och självklart ska det finnas med på julbordet. Dessutom har kryddorna som ingår i pepparkakor antiinflammatoriska egenskaper. Här kan du också läsa mer om julens antiinflammatoriska kryddor. Nedan hittar du ett enkelt och supergott recept på raw pepparkaksbollar.
Blanda alla ingredienser och mixa till en jämn smet. Om du vill ha en fastare konsistens kan du ställa in pepparkaksbollarna i frysen.
Vildfångad lax är ett klockrent alternativ till julbordet. Laxen innehåller en hel del goda fetter vilket gör magen mätt och glad. Vi får inte heller glömma att lax är en utmärkt källa till Omega-3, som bland annat sänker inflammation i kroppen.
Enligt tradition brukar det alltid finnas något typ av bröd på julbordet och vi tycker att glutenfritt fröknäcke är ett perfekt alternativ. Tillsätt gärna lite ceylon kanel för att få extra julig känsla. Det finns många olika recept på fröknäcke men vi vill tipsa om receptet ”Frasigt fröknäcke” som finns i Välj hälsa receptboken, skriven av Stig Bengmark. Receptboken hittar du här.
Hummus är en favorit som både kan användas som en röra till maten eller som pålägg till fröknäcket. Vi rekommenderar att använda följande ingredienser till din hummus: kikärter, citron, tahini, MCT-olja, spiskummin, paprikapulver, havssalt, peppar, vitlök och vatten.
Potatis kan låta banalt men faktum är att det är ett livsmedel med många hälsofördelar. Både potatis och sötpotatis innehåller resistent stärkelse som tar sig ända ner till tjocktarmen där de fungerar som mat för de goda bakterierna så att de kan föröka sig. Dessutom mättar potatis bra och är god att servera både till laxen och kålen. Men se till att låta potatisen kallna innan servering, detta gör att potatisen innehåller en högre mängd fibrer och en mindre mängd socker.
I Välj hälsa receptboken finns ett utsökt recept på en enkel pannacotta med härligt mörk choklad, men utan gelatin. Nedan hittar ni receptet på denna goda choklad pannacotta.
Grovhacka chokladen. Mixa kokosgrädden och dadlarna ordentligt. Blanda i agarpulvret och häll över i en kastrull. Låt sjuda på svag värme i ca. 5 minuter, rör hela tiden tills det tjocknat. Ta av från värmen, rör ner den grovhackade chokladen och låt den smälta. Häll upp i portionsskålar och låt svalna. Servera med färska bär.
Som ett variant på ägghalvor så går det lika bra att använda avokado, som är en favorit i det antiinflammatoriska köket. Servera avokadohalvorna tillsammans med pressad citron, miljöcertifierade räkor, tärnad mango och lite flingsalt. Om ni vill läsa mer om avokadons magiska egenskaper kan ni läsa denna krönika skriven av Stig Bengmark.
En kopp varm choklad är både gott och värmande i julmyset. Tidigare har vi tipsat om en antiinflammatorisk variant på varm choklad som du hittar här.
Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no