
Vitaminerna C, B och D känner nog de flesta till – kanske har man till och med i perioder tagit dem som kosttillskott. Det finns dock fler vitaminer som är viktiga för hälsan, men som inte är lika välkända. En utav dessa doldisar är K-vitamin.
Vitaminer klassas som så kallade essentiella näringsämnen, vilket innebär att kroppen inte kan producera tillräckligt av dessa på egen hand samt att de är livsnödvändiga för vår hälsa. Dessa näringsämnen behöver därför intas externt via till exempel kost, tillskott eller som i D-vitaminens fall via solen. Förutom vitaminer klassas även fettsyrorna omega-3 och omega-6, nio stycken aminosyror, samt vissa mineraler och spårämnen som exempelvis kalcium, magnesium och jod som essentiella näringsämnen.
K-vitamin består av de fettlösliga vitaminerna K1 (fyllokinon) och K2 (menakinon). Tillsammans har dessa vitaminer en inverkan på ett flertal viktiga funktioner i kroppen som gör att vi håller oss starka och friska.
Vitamin K1 finns i gröna grönsaker som spenat, mangold, broccoli, grönkål, brysselkål, ruccola och örter som oregano, persilja, koriander och basilika. Även grönsaker som squash, sparris, sockerärter, färska sojabönor, gurka och avokado innehåller K1.
Vitamin K2 finns framförallt i animalisk föda som äggula, vissa mjölkprodukter och i inälvsmat, men kan även finnas i fermenterade livsmedel och alger.
Kroppen kan dock själv konvertera K1 till K2 via tarmbakterierna, så en varierad kost rik på gröna grönsaker räcker oftast för att kroppen ska få tillräckligt med både K1 och K2. Förutom att bidra med K1 så utgör de fiberrika grönsakerna dessutom föda till tarmbakterierna vilket gör att de trivs bättre och därmed kan producera mer av K2 och andra nyttiga vitaminer som till exempel B-vitaminerna biotin, folat och riboflavin.
Brist på K-vitamin är relativt ovanligt, men kan uppstå vid bland annat dåligt näringsupptag eller i samband med antibiotika-behandling. Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet har gett en rekommendation för tillräckligt intag av K1 vilket är 70 mikrogram per dag för vuxna personer. Inlagringen av K-vitamin i kroppen är dock låg och det är därför viktigt att äta en varierad kost med mycket grönsaker för att tillgodose behovet. Livsmedel som är rika på K-vitaminer bör även kombineras med en fettkälla för att vitaminerna ska tas upp ordentligt.
Referenser:
Livsmedelsverket
Weber, P. (2001). Vitamin K and bone health. Nutrition, 17(10), 880-887.
DiNicolantonio, J. J., Bhutani, J., & O’Keefe, J. H. (2015). The health benefits of vitamin K. Open Heart, 2(1)
Presse, N., Belleville, S., Gaudreau, P., Greenwood, C. E., Kergoat, M., Morais, J. A., … Ferland, G. (2013). Vitamin K status and cognitive function in healthy older adults. Neurobiology of Aging, 34(12)
Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no