
Magnesium är ett utav de mineraler vi har mest av i kroppen (faktiskt det fjärde vanligast förekommande), och spelar en betydelsefull roll för ett flertal aspekter av en hälsosam och fungerande kropp – inte minst för att det viktiga D-vitaminet ska tas upp ordentligt.
Magnesium finns i alla typer av celler och har en stödjande roll i en mängd olika kroppsliga funktioner och processer. Till exempel fungerar magnesium som koenzym vid förbränningen av kolhydrater och proteiner, samt bidrar till att andra mineraler som exempelvis kalcium, fosfor och natrium tas upp. I magnesium finns även vissa enzymer som behövs för att B-, C- och E-vitamin ska ge god effekt.
Magnesium medverkar totalt i över 300 olika enzymreaktioner i kroppen vilka framförallt handlar om att producera och ta hand om energi. Med andra ord är magnesium en utav våra viktigaste mineraler och näringsämnen. I följande lista kan du läsa mer om fördelarna med magnesium:
Magnesium assisterar i aktiveringen av D-vitamin, vilket bidrar till att reglera nivåerna av kalcium och fosfat i kroppen. Ett högt intag av D-vitamin utan tillräckligt med magnesium kan därför göra att nivåerna av kalcium och fosfat ökar och inte tas upp i skelettet där de hör hemma. Kalciumet kan då hamna i kärlväggarna istället, vilket ökar risken för förkalkningar i blodkärlen.
Dessutom har de enzymer som förbränner D-vitamin också ett behov av magnesium för att kunna göra sitt jobb. Det D-vitamin du äter kan därför inte utnyttjas av kroppen om du inte har fått i dig tillräckliga mängder magnesium.
Magnesiumbrist är relativt ovanligt men kan uppstå vid vissa sjukdomar samt vid restriktiva kosthållningar. Symptom på magnesiumbrist kan vara muskelkramper, sömnsvårigheter, högt blodtryck samt mer subtila tecken som sug efter mörk choklad och svårighet att slappna av. För mycket magnesium kan resultera i diarré.
För vuxna personer bör dagsintaget ligga på 280 milligram för kvinnor och 350 milligram för män. Magnesium finns i många naturliga obearbetade råvaror (se lista nedan), men mängden magnesium i dessa livsmedel har minskat över tid på grund av den ökade användningen av bekämpningsmedel och konstgödsel. Dessutom förbrukas vårt intag av magnesium snabbare när vi konsumerar mycket socker eftersom det krävs hela 54 magnesium-molekyler för att processa en enda socker-molekyl, och detsamma gäller för mycket fet och raffinerad mat.
Gröna bladgrönsaker t.ex. spenat
Mandlar
Pumpafrön
Svarta bönor
Avokado
Mörk choklad (hög kakaohalt)
Broccoli
Råris
Cashewnötter
Bananer
Svamp
Havregryn
Sesamfrön
Solrosfrön
Referenser:
American Osteopathic Association. Researchers find low magnesium levels make vitamin D ineffective. Pressmeddelande 2018-02-26.
Uwitonze AM, Razzaque MS. Role of Magnesium in Vitamin D Activation and Function. The Journal of the American Osteopathic Association.
Livsmedelsverket
Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no