Näringstjuvar – 4 saker som stjäl din näring - Super Synbiotics
MAGHÄLSA /

Näringstjuvar – 4 saker som stjäl din näring

Kroppen behöver bränsle för att fungera, och detta bränsle är mat! Maten vi äter innehåller energi och näringsämnen som vi behöver för att bibehålla normala kroppsliga funktioner, men också för att orka leva våra liv. I den här artikeln listar vi fyra saker som saboterar ditt näringsupptag och hur du kan komma runt dem.

Olika typer av näringsämnen

Det finns två typer av näringsämnen – energigivande och icke-energigivande. De energigivande näringsämnena består utav proteiner, kolhydrater och fetter. Icke-energigivande näringsämnen är vitaminer, mineraler och olika typer av spårämnen. Dessa näringsämnen är essentiella, med andra ord livsnödvändiga! De behövs för att hålla våra organ friska, och för att kroppen ska fungera normalt.

Hur får man i sig tillräckligt med näring?

För att få i sig alla näringsämnen som kroppen behöver så är det viktigt att äta varierat och att äta näringstät mat – dvs. mat som innehåller mycket näring i förhållande till energiinnehållet. Något annat som är viktigt att tänka på är näringsupptag. Bara för att vi äter näringsrikt är det tyvärr inte säkert att vi lyckas ta upp all näring ur maten. Till exempel så påverkar olika näringsämnen varandra och det finns även livsstilsfaktorer som kan sabotera näringsupptaget. Här nedan listar vi fyra vanliga näringstjuvar och hur du råder bot på dem.

Näringstjuvar

1. Te och kaffe

Tanniner som finns i te och klorogensyra som finns i kaffe har en hämmande effekt på upptaget av järn i kroppen. Till exempel har det visat sig att om man dricker te eller kaffe i samband med en måltid så kan järnupptaget reduceras med upp till ca 60 procent. Te och kaffe påverkar också upptaget av andra mineraler så som magnesium, kalcium och zink.

För att förhindra att detta sker är det rekommenderat att vänta åtminstone en timme efter måltiden innan man dricker kaffe eller te.

2. Överträning

Hård träning är stressande för kroppen och efter ett tufft pass så påverkas både immunförsvaret och tarmfloran negativt. Tränar man mycket och hårt under längre perioder kan det utarma förråden på bl.a. vitamin A, C, E och B, samt järn, magnesium och kalcium. För den som tränar hårt är det därför extra viktigt att tänka på kosten och se till att man täcker hela sitt närings- och kaloribehov.

3. Antibiotika och andra mediciner

Medicinering med antibiotika och andra läkemedel är ibland nödvändiga för att behandla olika åkommor och hälsoproblem. En antibiotikakur kan dock slå ut uppemot 90 procent av tarmfloran. Det receptfria läkemedlet aspirin kan även hindra upptaget av C-vitamin som har en skyddande effekt på magslemhinnan.

Under en antibiotika-kur kan man med fördel ta ett tillskott av mjölksyrabakterier för att kompensera för effekten på tarmfloran. Då är det dock viktigt att man väntar minst två timmar efter att man tagit antibiotikan innan probiotikan intas. Vid behandling med läkemedel är det även viktigt att man äter en i övrigt näringsrik och hälsosam kost.

4. Stress

När du är stressad så förbrukas vitamin B, C och magnesium snabbare än vanligt, vilket är paradoxalt eftersom de är extra viktiga för kroppen vid stress. B-vitaminer är bl.a. avgörande för att hålla nervsystemet på banan. Vitamin C stöttar binjurarna som är ansvariga för att reglera utsöndringen av stresshormonet kortisol. Magnesium bidrar till att reglera hjärtfrekvensen, sänka blodtrycket och stimulerar signalsubstansen GABA som motverkar att nervceller överstimuleras.

Långvarigt hög stress har en liknande effekt som hård träning på kroppen, där både immunförsvar och tarmflora påverkas. Se därför till att äta extra näringsrikt under stressiga perioder och försök hitta hälsosamma sätt att varva ner.

 

Referenser

Hurrell RF, Reddy M, Cook JD. Inhibition of non-haem iron absorption in man by polyphenolic-containing beverages. Br J Nutr. 1999 Apr;81(4):289-95.

Lopresti AL. The Effects of Psychological and Environmental Stress on Micronutrient Concentrations in the Body: A Review of the Evidence. Adv Nutr. 2020;11(1):103-112. doi:10.1093/advances/nmz082

Maier L, Goemans CV, Wirbel J, Kuhn M, Eberl C, Pruteanu M, Müller P, Garcia-Santamarina S, Cacace E, Zhang B, Gekeler C, Banerjee T, Anderson EE, Milanese A, Löber U, Forslund SK, Patil KR, Zimmermann M, Stecher B, Zeller G, Bork P, Typas A. Unravelling the collateral damage of antibiotics on gut bacteria. Nature. 2021 Nov;599(7883):120-124.

Morck TA, Lynch SR, Cook JD. Inhibition of food iron absorption by coffee. Am J Clin Nutr. 1983 Mar;37(3):416-20.

MER FRÅN:

Bakterier & fibrer för din mage

  • Baserat på 20 års forskning
  • Producerat i Sverige
  • Naturligt - inga tillsatser

nyheter och tips för din tarmflora

Hallo

Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no