Att laga och ta med sig lunchlåda är beprövat för att äta mer hälsosamt. För många är det dock lättare sagt än gjort då det kräver både planering, förberedelse och kunskap. Så hur komponerar du en lunch som både är bra för tarmfloran, mättande och inte tar alltför lång tid att förbereda?
Att göra egna matlådor må kräva lite framförhållning, men i längden sparar det både tid och kan gynna hälsan på fler sätt. Förutom att säkerställa att både du och dina tarmbakterier får god och näringsrik mat, kan du utnyttja lunchrasten till att ta en promenad och andas lite frisk luft. Frisk luft, rörelse och dagsljus kan bland annat bidra till minskad stress, vilket är viktigt för att tarmfloran ska hålla sig stark. Forskning visar dessutom att personer som äter hemlagad mat till lunch tenderar att ha ett lägre BMI samt konsumera mer hälsosam mat som frukt och grönsaker.
Ett vanligt problem som många upplever är att man under eftermiddagen känner sig trött, sötsugen och hungrig bara några timmar efter lunch. Detta är ofta kopplat till blodsockret som i sin tur påverkas av tarmbakterierna. En fiberfattig lunch som innehåller mycket animaliskt fett, snabba kolhydrater, och minimalt med grönsaker kan göra att blodsockret dippar vilket triggar trötthet och sötsug eftersom kroppen snabbt vill få upp blodsockret till normala nivåer igen.
För att undvika denna energidipp krävs att lunchen innehåller nyttiga källor av kolhydrater, proteiner och fetter, samt att tarmbakterierna får ordentligt med fibrer att jobba med. En välbalanserad lunch kan därför bidra till att stabilisera både blodsocker, humör och energinivåer.
Börja med att fylla åtminstone hälften av din matlåda med blandade grönsaker, helst färska för att maximera näringsinnehållet. Därefter adderar du valfri kolhydrat-, protein- och fettkälla, välj en varje eller kombinera några olika. Till exempel kan du blanda bladspenat, lätt ångkokt broccoli och röd paprika (grönsaker) med kokt quinoa (kolhydrat som dessutom är proteinrik) och kikärtor (protein). Addera därefter avokado och strö lite extra frön och nötter (fett) över maten så är måltiden komplett.
Tänk också på att vissa livsmedel kombinerar olika makronutrienter (kolhydrater, fett och protein) vilket bidrar till en mer komplett måltid. Några exempel på detta är hummus som är en bra källa till både protein och fett, samt quinoa som ger en nyttig kombo av kolhydrater och protein.
Sist men inte minst är det viktigt att komma ihåg att växtbaserad mat ofta är mindre kaloririk än kött och mjölkprodukter. Se därför till att äta tillräckligt och att öka volymen på måltiderna om du känner dig hungrig.
Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no