
Periodisk fasta har blivit en snabbt växande trend inom hälsa och välmående. De positiva hälsoeffekterna är många och mycket tyder på att perioder av fasta till och med kan leda till ett längre liv. I den här artikeln kartlägger vi de positiva hälsoeffekterna som kommer av periodisk fasta, vilka risker det kan medföra och hur du kan gå tillväga om du är nyfiken på att prova själv.
Periodisk fasta betyder helt enkelt att du delar upp hur du äter i perioder där du fastar och perioder där du äter. Några av de vanligaste och mest etablerade metoderna är:
Denna metod innebär att du hoppar över frukosten (eller middagen) och begränsar perioden då du äter till åtta timmar, till exempel mellan klockan 12 och klockan 20. Däremellan fastar du i 16 timmar.
Med den här metoden fastar du i 24 timmar en gång i veckan genom att exempelvis hoppa över middagen ena dagen och fasta fram till middagstid dagen efter.
Har du aldrig provat periodisk fasta förut brukar 16/8-metoden vara lättast att börja med. Men det viktigaste är alltid att du känner efter och provar dig fram för att hitta en metod som passar för just dig.
Genom periodisk fasta får våra organ en välförtjänt paus och vila, så att de kan återhämta sig. Det medför flera positiva effekter för både kroppen och hjärnan, och det finns indikationer som tyder på att det till och med kan leda till ett längre liv. Vi har listat några positiva hälsoeffekter som kommer av periodisk fasta:
Generellt bör du undvika periodisk fasta om du är underviktig eller haft ätstörningar. För att vara på den säkra sidan är det också alltid en god idé att rådgöra med en läkare eller kostrådgivare innan du börjar fasta, så att du är säker på att du gör det på ett sätt som passar dig och din kropp.
Det finns forskning som tyder på att periodisk fasta inte är lika fördelaktig för kvinnor som för män. Hos kvinnor har periodisk fasta visat sig kunna leda till att det blivit svårare för kroppen att reglera nivåerna av blodsocker och att menstruationen uteblivit. Som kvinna är det därför bra att vara extra försiktig och uppmärksam på kroppens signaler vid periodisk fasta. Kvinnor som försöker bli gravida, är gravida eller ammar bör helt undvika att fasta.
Hälsoforskare intresserar sig allt mer för våra förfäders kost och livsstil. Under miljontals år levde människan på en kost som idag motsvarar det som kallas för 80/10/10 – en kost som huvudsakligen består av blommor och blad (80 %), för att sedan kompletteras med fettrika frukter/växtfetter som exempelvis oliver, avokado och kokos (10 %), och proteinrika ärter, bönor, linser, nötter, mandlar och fröer (10 %).
Denna livsstil finns fortfarande kvar i några avlägsna kulturer som Abkhasia i Georgien, Vilcambaba i Ecuador och Hunza-distriktet i Norra Pakistan. Här äter man sällan processad mat, och de som konsumerar mejerivaror gör det i form av opastöriserade mjölkprodukter där bakteriekulturen finns kvar. Människorna i dessa kulturer blir sällan sjuka, och en förvånande stor andel av befolkningen blir över 100 år.
Om du ägnar dig åt periodisk fasta är det viktigt att tillföra kroppen en massa nyttigheter när du väl äter. Att äta en växtbaserad och näringsrik kost med mycket grönsaker, frukt, nyttiga fetter och fibrer är därför ett bra komplement till periodisk fasta och bidrar samtidigt till en god maghälsa.
Referenser:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15640462/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2622429/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S095528630400261X
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17291990/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17374948/
https://academic.oup.com/geronj/article/38/1/36/570019?login=true
Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no