10 frågor som ger dig bättre koll på maghälsan - Super Synbiotics
MAGHÄLSA /

10 frågor som ger dig bättre koll på maghälsan

Många aspekter av vår moderna livsstil såsom stress, dålig sömn, processad mat, mycket socker och antibiotika är skadliga för magen.

Vår tarmflora påverkar flera viktiga organ och funktioner i kroppen, och om tarmfloran är ur balans kan det i sin tur påverka hjärnan, hjärtat, immunförsvaret, huden, vikten, hormonbalansen och koppens förmåga att ta upp näring. Vill det sig riktigt illa kan en obalanserad tarmflora till och med bidra till att orsaka allvarliga sjukdomar. Men hur vet du om din tarmflora är i balans? I den här artikeln ger vi tips på frågor du kan ställa dig för att få bättre koll på din maghälsa. 

1. Är din mage orolig?

Om magen är orolig med symptom som gaser, uppblåsthet, förstoppning, diarré och halsbränna kan det vara tecken på att din tarmflora är ur balans. En välmående tarm med rätt balans av goda bakterier och mikroorganismer har inte samma svårigheter att smälta maten du äter och sedan göra sig av med de restprodukter den inte behöver.

 

2. Hur mycket socker äter du?

En kost som innehåller mycket processad mat med tillsatt socker kan minska mängden goda bakterier i tarmen och skapa obalans i tarmfloran. Denna obalans kan i sin tur leda till ökat sockersug som gör att du äter ännu mer socker, vilket skadar tarmfloran ytterligare. Stora mängder socker kan även leda till ökad inflammation i kroppen och i värsta fall orsaka sjukdomar.

 

3. Pendlar du i vikt?

Om du går upp eller ner i vikt utan att ändra på vare sig kost eller motionsvanor kan det vara tecken på att tarmfloran inte mår bra. När tarmfloran är ur balans får kroppen svårare att absorbera näringsämnen, reglera blodsockernivåer och lagra fett. Går du ner i vikt kan det bero på en för stor tillväxt av bakterier i tunntarmen. Om du istället går upp i vikt kan en orsak till det vara att kroppen utvecklat en resistens mot insulin, eller att du upplever en ökad aptit på grund av att kroppens förmåga att ta upp näring har minskat.

 

4. Hur står det till med sömnen?

När tarmfloran är i obalans kan det leda till att du sover dåligt (och vice versa!). Anledningen är att merparten av kroppens serotonin – det hormon som påverkar vår sömn – produceras i tarmen. Otillräcklig sömn har i sin tur negativ inverkan på maghälsan, vilket gör att du riskerar att hamna i en negativ spiral om du sover dåligt under en längre period.

 

5. Hur mår din hud?

Många hudproblem såsom acne, rosacea och eksem kan kopplas till maghälsan. Inflammationer i tarmen som orsakas av kost eller matallergier kan påverka resten av kroppen och leda till att även huden blir inflammerad. Upplever du att din hud inte mår bra kan det alltså vara en indikation på att tarmflorans balans är rubbad.

 

6. Stressar du mycket?

Kroniskt höga stressnivåer är påfrestande för hela kroppen – och självklart även magen. Forskning visar på starka kopplingar mellan höga stressnivåer och en obalanserad tarmflora, där sömn och motion inte räcker för att motverka de negativa konsekvenserna av för mycket stress. Om du är stressad kan det hjälpa att tugga maten ordentligt och äta långsamt, så att tarmen får lättare att smälta maten och ta upp alla viktiga näringsämnen. Känner du dig väldigt stressad under perioder är det även bra att meditera, gå promenader, tillbringa tid med familj och vänner, minska på koffeinintaget, skratta mycket, yoga och kanske unna dig en massage – det gör underverk för både magen och välbefinnandet.

 

7. Är du allergisk eller intolerant mot något livsmedel?

Intolerans innebär att kroppen har svårt att bryta ner vissa livsmedel, medan allergi orsakas av att immunförsvaret reagerar när du äter något du inte tål. Det finns indikationer på att intolerans kan orsakas av en obalanserad tarmflora med för liten mängd goda bakterier, vilket kan leda till svårigheter att bryta ner vissa livsmedel och ge obehagliga symptom som uppsvälldhet, gaser, diarré, magsmärtor och illamående. Det finns även forskning som pekar på att matallergier kan vara kopplade till maghälsan.

 

8. Vilken typ av mat äter du?

För att magen ska må bra bör du undvika processad mat, socker och fett. Äter du för mycket animaliska produkter kan det påverka tarmfloran negativt – framförallt om du inte får i dig tillräckligt med fibrer. Om du äter för mycket raffinerade kolhydrater och socker bidrar det till att mångfalden av goda bakterier minskar samtidigt som mängden skadliga bakterier ökar. Men äter du istället en till största delen växtbaserad kost med mycket fibrer, frukt, grönsaker och fermenterade livsmedel gör det underverk för din tarmflora. Fibrer ger näring åt de goda bakterierna och bidrar till att behålla mångfalden av bakterier i tarmfloran. Fermenterade livsmedel som exempelvis kimchi och surkål tillför kroppen mindre mängder av de goda bakterierna.

 

9. Har du ätit antibiotika nyligen?

Antibiotika skadar tarmfloran då den inte bara angriper de skadliga bakterierna utan även de goda bakterierna i tarmen. Studier visar att en antibiotikabehandling kan minska antalet goda bakterier i tarmen med en tredjedel. Samtidigt bidrar den till att mångfalden av bakterier minskar, vilket skapar obalans i tarmfloran.

 

10. Får du i dig tillräckligt med pre- och probiotika?

Prebiotika ger näring åt de goda bakterierna som redan finns i tarmen och probiotika tillför kroppen ytterligare goda bakterier. Det kan vara svårt att veta om man får i sig tillräckligt med pre- och probiotika varje dag, och utöver en hälsosam kost med mycket fibrer, frukt, grönsaker och fermenterade livsmedel kan ett kosttillskott med synbiotika (pre- och probiotika tillsammans) vara ett bra sätt att addera lite extra fibrer och mjölksyrabakterier.

MER FRÅN:

Bakterier & fibrer för din mage

  • Baserat på 20 års forskning
  • Producerat i Sverige
  • Naturligt - inga tillsatser

nyheter och tips för din tarmflora

Hallo

Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no