Så får du hälsosamma vanor - Guide till goda vanor | Super Synbiotics
MAGHÄLSA /

Guide till goda vanor – för en hälsosam och hållbar livsstil

Problemet med nyårslöften och målsättningar som ”bli mer hälsosam”, ”ät nyttigare” eller ”motionera mer” är att de bara visar slutmålet, inte vägen dit. Ett mer effektivt sätt att nå sina mål är att istället fokusera på hur man ska ta sig dit, till exempel genom att etablera flera goda vanor som tillsammans kan skapa en livsstil som blir hållbar på längre sikt.

Vad är vanor och hur fungerar dem?

Oavsett om vanorna är bra eller dåliga uppstår de på samma sätt – de är automatiserade beteenden eller genvägar som hjärnan skapat för att spara energi och tankekraft. När en viss sekvens av beteenden utförs på samma sätt tillräckligt många gånger så slår hjärnan helt enkelt ihop dessa beteenden till en enhet, och när vi sedan triggas av en yttre eller inre faktor utför vi dessa beteenden utan att behöva tänka på det.

Alla vanor består av tre delar – trigger, beteende och belöning. Snoozar du till exempel varje morgon? Då är triggern att klockan ringer, beteendet att du trycker på snooze-knappen och belöningen att du får somna om. Tar du alltid en sötsak när du blir trött framåt eftermiddagen? I det fallet är triggern trötthetskänslan eller att klockan slagit tre, beteendet är att köpa eller äta sötsaken, och belöningen är den dopamin-kick du får av sockret. Dessa är bara några exempel på vanor som många av oss har, och genom att bryta ner dem i sina respektive delar kan vi förstå hur de är uppbyggda och därmed få ledtrådar till hur vi kan förändra vårt beteende.

Hur förändrar jag en vana?

1. Bli medveten och förstå vanan

Första steget till att förändra en vana är att bli medveten om vanan och hur den fungerar. Vad är det som triggar vanan? Är det en viss tid på dygnet, en känsla, en plats, andra personer eller något annat? Alla vanor har någon form av trigger som signalerar till hjärnan att den nu kan gå in i autopilot. Om du vill förändra en vana så är denna faktor viktig att identifiera.

Alla vanor innefattar även någon form av belöning – det är det som gjort att hjärnan anser det värt att komma ihåg beteendet. Till slut blir belöningen inbyggd i vanan, men belöningen är även ett viktigt verktyg för att kunna förändra sina vanor. Till exempel kan du använda olika former av belöningar för att uppmuntra ett nytt beteende som du vill ska bli en vana  som att äta en liten bit mörk choklad efter att du tränat, eller ta en varm dusch efter en morgonpromenad.

2. Byt ut en dålig vana mot en ny

Det är mycket svårt att få bort en vana helt och hållet. Ofta ligger de kvar i bakhuvudet och väntar på att aktiveras så fort rätt trigger dyker upp. Vad vi istället kan göra är att försöka byta ut beteendet, men behålla samma signal och samma belöning. Ta förslagsvis exemplet ovan då sötsuget triggas av trötthet på eftermiddagen. Nästa gång triggern uppstår – klockan slår tre och du känner dig trött och seg – testa ett annat beteende som att äta en frukt och lite nötter eller ta en promenad. Testa dig fram och se vad som fungerar – vad ger den belöning du eftersträvar (att känna dig pigg i det här fallet).

I en del fall kan det även fungera att byta ut vanans trigger eller belöning. Till exempel om du håller på med telefonen innan du ska gå och lägga dig, kan du lägga telefonen en bit bort eller i ett annat rum och byta ut den mot en bra bok istället.

3. Skapa goda förutsättningar

För att kunna byta ut beteenden eller triggers behöver vi ge oss själva rätt förutsättningar. Om du vill börja promenera behöver du se till att ha sköna skor och en varm jacka, och om du vill börja äta bättre behöver du fylla kylen och skafferiet med nyttiga råvaror. Ett annat enkelt sätt är även att förbereda din trigger i förväg – till exempel kan du laga nyttiga matlådor på helgen som är enkla att bara lägga ned i väskan under vardagarna, lägga fram träningskläderna kvällen innan, eller förbereda ingredienserna till din frukostsmoothie.

4. Utnyttja morgonen

Om du vill införa en ny vana är morgonen den optimala tiden att börja på. På morgonen är vår viljestyrka som starkast eftersom vi än så länge inte hunnit fatta några beslut och vi är även befriade från distraktioner från jobb, familj, vänner etc. Dessutom är det rent biologiskt fördelaktigt att implementera en ny vana på morgonen, eftersom nivåerna av kortisol då är högre vilket gör att vi har lättare för att lära oss saker.

5. Ha tålamod och ge inte upp

Hur lång tid det tar att förändra en vana varierar från person till person, men i snitt tar det 66 dagar för en ny vana att etableras. Det är därför viktigt att inte ge upp för tidigt! Det är helt naturligt att man faller ur sina nya rutiner eller misslyckas någon dag här och där, det viktiga är att ta nya tag och inte ge upp på grund av ett enstaka misslyckande. Det kan också vara en bra idé att fundera över varför du vill införa en ny vana och att till och med skriva ner anledningarna till att du vill förändra ditt beteende. Dessa anledningar kan fungera som en påminnelse att fortsätta med din nya vana och kan även motivera dig i stunder när du känner för att ge upp. I vissa fall kan de till och med fungera som en belöning!

Inspiration – Bli mer hälsosam med goda vanor

Behöver du inspiration? Här kommer våra förslag på hälsosamma vanor att införa och några tips på hur du applicerar dem i verkliga livet.

  • Starta dagen rätt – Ställ fram glas, en dos synbiotika och dina övriga kosttillskott kvällen innan. Du kan även förbereda och lägga fram ingredienser till en frukostsmoothie, eller blanda ihop en batch overnight oats kvällen innan för en hälsosam start på dagen.
  • Träna regelbundet – Lägg fram träningskläder och skor väl synliga antingen kvällen innan eller på morgonen om du planerar att träna på eftermiddagen.
  • Förbättra sömnen – Sätt ett alarm en timme innan du vill gå och lägga dig. Ta denna tid till att stänga ner alla skärmar, förbereda dig för morgondagen och varva ner.
  • Äta bättre – avsätt tid en gång i veckan där du planerar veckans måltider, kollar upp recept, skriver en inköpslista och veckohandlar.

 

Lycka till!

 

Referenser:

Lally et al. (2010) How are habits formed: Modelling habit formation in the real world

Gardner et al. (2012) Making health habitual: the psychology of ‘habit-formation’ and general practice

Duhigg (2014) The Power of Habit

 

MER FRÅN:

Bakterier & fibrer för din mage

  • Baserat på 15 års forskning
  • Producerat i Sverige
  • Naturligt - inga tillsatser

nyheter och tips för din tarmflora