MAGHÄLSA /

Odla dina egna grönsaker och förbättra din hälsa

Trädgårdsarbete gör gott för både kropp och själ. Detta intygas av forskning som visar att det finns en koppling mellan odling, fysisk aktivitet och god mental hälsa.

Förutom alla fördelar kopplade till reducerad stress och ökat mentalt välmående, finns det fler hälsovinster kopplade till hemmaodling. En antiinflammatorisk kost består till stor del av växtföda rik på fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Det säger sig självt att det är lättare att få i sig frukt och grönt när det är nära tillgängligt i hemmet. En studie som gjorts i USA visar att de som odlar själva, möter rekommenderat intag av frukt och grönsaker bättre än de som inte odlar, samt att färre lider av fetma.

Tips för dig som vill börja en hemmaodling:

  • Välj växter som är lätta att odla på balkong. Jordgubbar, grönkål, tomater och örter är växter som oftast går lätt att odla i kruka. Läs mer om dessa plantor och hur du odlar dem nedan.
  • Tänk på i vilket väderstreck du har din tilltänkta odlingsplats. Ligger den i solen större delen av dagen eller i skuggan? Detta kan påverka vilka växter som lämpar sig bäst för odling. Tomater till exempel behöver mycket sol medan kål fungerar bra i halvskugga.
  • Välkomna insekterna! Humlor, fjärilar, nyckelpigor och bin kan hjälpa till att pollinera, mota bort inkräktare som exempelvis bladlöss och främja hemmaträdgården. För att locka fler insekter kan det vara fördelaktigt att plantera blommor som främjar insektslivet, exempelvis lavendel.

Odla antiinflammatoriska grönsaker

Odla grönkål

Grönkål är ett näringstätt livsmedel vilket innebär att det ger mycket näring på relativt få kalorier. 100 gram grönkål ger ca 21% av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av essentiella näringsämnen. Bland annat är grönkål rikt på vitamin K och C samt betakaroten – en antioxidant som utgör förstadiet till A-vitamin. Grönkål innehåller även en hel del järn och ALA vilket är en fettsyra som omvandlas till omega-3-fettsyrorna DHA och EPA. Givetvis innehåller grönkålen gott om växtfibrer vilket matar de goda bakterierna i tarmen.

Grönkålen bör förodlas inne ca 4-6 veckor innan den planteras ut. Den trivs bra på en solig eller halvsolig plats, i kalkad jord med högt pH-värde. Grönkålen sköter sig oftast själv och vattnas vid behov. Plantan bör även undersökas för kålfjärilar och deras larver. För att förhindra angrepp kan man även klä kålen med väv. Grönkålen kan sedan stå hela året – till och med på vintern kan man plocka blad! Bladen skördas alltid nerifrån och upp.

Odla örter och kryddor

Örter och färska kryddor är både väldoftande och användbara i matlagningen – dessutom bär de med sig flera hälsofördelar! Exempelvis är rosmarin bra för immunförsvaret, blodcirkulationen och för en trög mage. Pepparmynta har länge använts inom folkmedicin för att stimulera matsmältningen och lindra en orolig mage. Persilja är rikt på C-vitamin samt folsyra som främjar blodcirkulationen.

Det är oftast lätt att odla örter, antingen i blomlåda eller i kruka. Vissa örter är tåligare än andra och har sina olika fördelar:

Citronmeliss – väldoftande växt som drar till sig humlor, lätt att odla och trivs i sol.

Mynta – sprider sig väl så isolera den gärna i egen kruka. Trivs i sol.

Timjan – kan gärna torka ut och klarar både sol och står sig utan vatten. Trivs i sol.

Rosmarin – klarar torka rätt så bra och behöver endast vatten ibland. Trivs i sol.

Gräslök – växer bra och trivs i sol.

Persilja – växer bra och trivs i sol.

Odla jordgubbar

Jordgubbar är precis som många andra bär rika på antioxidanter, framförallt av typen antocyaniner som sägs kunna ha en antiinflammatorisk effekt. De innehåller även gott om C-vitamin (76% av RDI) och mineralen mangan, som även de räknas som antioxidanter.

Plantera jordgubbar rakt ner i jorden, i en pallkrage eller i en kruka. De är relativt lättskötta om de bara får sol och vatten. Jordgubbsplantorna behöver dock gott om plats för att kunna växa till sig så plantera dem inte för tätt. Se också till att de har plats att hänga ner över kanten (förebygger mögel) och byt till ny fräsch jord varje år.

Odla tomater

Tomater är rika på antioxidanten lykopen som visat sig vara effektiv mot inflammation i kroppen. De kan med fördel hettas upp innan de äts då värmen gör att mer lykopen frigörs.

Näringsrik jord mår tomater mår bra av, och mycket sol och vatten. Förodla tomatplantorna inne och plantera ut på en solig plats utan för mycket vind. Tomater behöver pollineras, så om du har en inglasad balkong, behöver du skaka plantorna någon gång i veckan. Om de står utomhus, tar naturen hand om det genom flygande insekter och vinden. Tänk på att tomatplantor behöver mycket vatten! De behöver vattnas varje dag om det är soligt.

Lycka till med odlandet!

 

Referenser

Khan UM, Sevindik M, Zarrabi A, Nami M, Ozdemir B, Kaplan DN, Selamoglu Z, Hasan M, Kumar M, Alshehri MM, Sharifi-Rad J. Lycopene: Food Sources, Biological Activities, and Human Health Benefits. Oxid Med Cell Longev. 2021 Nov 19.

Kegler MC, Prakash R, Hermstad A, Williamson D, Anderson K, Haardörfer R. Home gardening and associations with fruit and vegetable intake and BMI. Public Health Nutr. 2020 Dec;23(18):3417-3422.

Thompson R. Gardening for health: a regular dose of gardening. Clin Med (Lond). 2018 Jun;18(3):201-205. doi: 10.7861/clinmedicine.18-3-201.

 

MER FRÅN:

Bakterier & fibrer för din mage

  • Baserat på 20 års forskning
  • Producerat i Sverige
  • Naturligt - inga tillsatser

nyheter och tips för din tarmflora

Hallo

Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no