Så gör du för att dämpa och förebygga inflammation - Super Synbiotics
MAGHÄLSA /

Så gör du för att dämpa och förebygga inflammation i kroppen

Olika typer av inflammation

Först är det bra att känna till att det finns olika typer av inflammation. Det är till exempel skillnad på en akut inflammation och en kronisk inflammation. En akut inflammation är inte farlig. Det är kroppens naturliga reaktion och skydd när du utsätts för elakartade bakterier och skador. När immunförsvaret utfört sitt uppdrag att bekämpa en yttre fiende är dess uppgift att dra sig tillbaka. Låggradig inflammation däremot är sämre för oss. Då ligger inflammationen kvar i kroppen trots att du inte är utsatt för ett direkt hot. Vid låggradig inflammation fortsätter immunsystemet att arbeta och orsakar kroniska inflammationer och reaktioner i kroppen. Låggradig inflammation kan orsakas av flera saker så som övervikt, en ohälsosam kost, stress och rökning. Låggradig inflammation som leder till kronisk inflammation är alltså en oönskad inflammation som vi vill undvika.

 

Dämpa oönskad inflammation med hjälp av kost

Sedan tidigare har den västerländska matens inflammationsdrivande effekter lyfts fram som en orsak till sjukdomar som cancer, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar samt demens. Att äta en antiinflammatorisk kost innebär att äta sådant som har en dämpande effekt på inflammation i kroppen, och att undvika bland annat socker och transfetter som kan öka inflammation.

Eftersom en antiinflammatorisk kost till största delen består av olika typer av växtföda är den även rik på fibrer, vitaminer, antioxidanter och andra nyttigheter. Fibrerna är i detta sammanhang särskilt viktiga eftersom de ger energi till de goda bakterierna i våra tarmar. Dessa bakterier kan även de bidra till att bekämpa inflammation och de elakartade bakterier som driver på inflammationsprocessen.

Genom att äta en antiinflammatorisk kost kan du alltså motverka oönskad, kronisk inflammation.

Några principer i den antiinflammatoriska kosten:

  • Ät mycket råa grönsaker.
  • Undvik att hetta upp maten mer än 130 grader.
  • Välj gärna vegetabiliskt fett som finns i avokado, kokos, oliver och nötter, men undvik raffinerade oljor och margariner.
  • Om du äter kött – se till att välja kött och fisk av god kvalité, helst vildfångat, gräsbetat och ekologiskt.
  • Undvik mejeriprodukter och gluten.

 

Öka mängden antiinflammatoriska bakterier med motion

Att regelbunden fysisk aktivitet har mängder med hälsofördelar är inget nytt. Forskning visar till exempel att sammansättningen och aktiviteten hos tarmmikroberna, påverkas positivt av motion. När du rör dig ökar produktionen av de tarmbakterier som bildar kortkedjiga fettsyror, vilka i sin tur kan skydda mot olika sjukdomar. Forskare vid University of California San Diego School of Medicine har visat att motion även är antiinflammatorisk. Studien, som publicerades online i Brain, Behavior and Immunity, visar att måttlig motion i 20 minuter dämpar inflammation. Så att planera in daglig rörelse är väldigt bra för oss.  Kanske kan en morgonpromenad på 15–30 minuter eller en yogastund på sovrumsmattan vara en skön start på dagen?

 

Återhämtning från stress för tarmflorans skull

Att stressa är inte farligt så länge det finns tid för återhämtning. Men om stressen ligger kvar i kroppen en längre tid blir den skadlig. Vår tarm är kroppens största immunologiska organ och tarmbakterierna stimulerar och ”tränar” vårt immunförsvar. En frisk och balanserad tarmflora består av många olika bakteriearter, och flera studier på djur har visat att stress leder till en förändrad tarmflora. Möss som stressades genom att exempelvis flyttas till nya okända burar reagerade med en minskad mångfald av bakterier i tarmen. De ”snälla” bakterierna, som till exempel laktobaciller, minskade och de mer inflammationsdrivande och sjukdomsalstrande ökade. Så se till att bli medveten om dina stressnivåer, känn efter och hitta sätt som får dig att varva ner och slappna av för att skapa den återhämtning du behöver.

 

Notera blodsockernivåerna för att undvika inflammation

Frekvent höga blodsockernivåer kan öka antalet inflammatoriska immunceller i kroppen och samtidigt motverka de celler som jobbar antiinflammatoriskt. Detta i sin tur gör att immunsystemets balans rubbas. Enligt en svensk studie på 64 500 kvinnor innebär förhöjda blodsockernivåer även en ökad risk för inte mindre än fem olika cancerformer. Tecken på höga blodsockervärden är oförklarlig törst, trötthet, oförklarlig viktminskning samt ett ökat behov av att urinera. För att undvika högt blodsocker – dra ner på intaget av söta livsmedel och drycker och ät regelbundet och fiberrikt. De där hälsobringande fibrerna finns bland annat i grönsaker, frukt, nötter samt i hela korn som exempelvis havre och bovete. För att komponera måltider som bidrar till att blodsockret hålls stabilt är det viktigt att välja långsamma fiberrika kolhydrater som de ovan, samt att kombinera dem med nyttiga fett- och proteinkällor.

 

Referenser

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0889159116305645

https://www.psychologytoday.com/us/blog/mood-microbe/201911/stress-inflammation-and-microbes-moody-trinity

https://www.mynewsdesk.com/se/umea_universitet/pressreleases/umeaaforskare-publicerar-studie-hoegt-blodsocker-kopplas-till-cancerrisk-hos-kvinnor-133114

MER FRÅN:

Bakterier & fibrer för din mage

  • Baserat på 20 års forskning
  • Producerat i Sverige
  • Naturligt - inga tillsatser

nyheter och tips för din tarmflora

Hallo

Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no