Visste du att stress kan påverka tarmfloran? I denna artikel kan du läsa mer om vad stress har för inverkan på dina tarmbakterier och vad du kan göra för att dra ner på stressen och lindra effekterna av den.
I tarmen finns flera miljoner nervtrådar och neuroner som tillsammans utgör det enteriska nervsystemet, även kallat den andra hjärnan. Våra två hjärnor – i huvudet och i magen – må ligga långt ifrån varandra men de är faktiskt i konstant kommunikation, och tillsammans kontrollerar de flera olika grundläggande funktioner som till exempel vårt humör och vårt minne.
Kommunikationen mellan hjärnan och tarmen sker via vad som kallas gut brain axis – vilket huvudsakligen utgörs av vagusnerven. Vagusnerven sträcker sig från längst ner längst bak på hjärnan, hela vägen ner till tjocktarmen. Därifrån förgrenar den sig ut till ett flertal viktiga organ. Vagusnerven är också en viktig komponent i det parasympatiska nervsystemet som aktiveras när kroppen är i vila.
Vid stress utsöndras bland annat hormonerna adrenalin, noradrenalin och kortisol. Förr i tiden kunde dessa hormoner hjälpa oss att bli lite extra alerta och reaktionssnabba vid till exempel en hotfull situation. I dagens samhälle uppstår hotfulla situationer inte längre i lika hög grad, men samma stressrespons aktiveras i kroppen om vi till exempel är sena till jobbet eller oroar oss över ekonomin. Om vi dessutom håller höga stressnivåer under längre perioder eller inte får utlopp för stressen så kan stresshormonerna ligga kvar i blodomloppet vilket kan ha en negativ effekt på hälsan.
” I dagens samhälle uppstår hotfulla situationer inte längre i lika hög grad, men samma stressrespons aktiveras i kroppen om vi till exempel är sena till jobbet eller oroar oss över ekonomin.”
Stresshormonerna är framförallt ogynnsamma för balansen i tarmfloran – de godartade bakterierna minskar i antal medan de elakartade bakterierna trivs och förökar sig. Detta kan bland annat leda till problem med matsmältningen och magproblem som diarré och förstoppning. I längden kan obalans i tarmfloran även leda till ökad inflammation i kroppen vilket kopplats till ett flertal hälsoproblem och sjukdomar.
I dagens samhälle är stress en naturlig del av livet och det är i princip omöjligt att eliminera stress helt och hållet. Det vi däremot kan göra är att lära oss att hantera stress bättre och ta hand om vår kropp på ett sådant sätt att vi kompenserar för den negativa effekten av stress. Här nedan följer en lista med tips för hur vi kan motverka stressen och dess hälsoeffekter:
Både mindfulness och meditation har i forskningsstudier visat sig kunna minska både de fysiska och psykiska effekterna av stress. Om du aldrig testat mindfulness eller meditation förut så kommer här några användbara tips: (1) Börja kort – 2 minuter räcker som start. Därefter kan du trappa upp. (2) Välj samma tid varje dag för din meditation, detta gör det lättare att skapa en vana som håller i längden. (3) Sätt en timer så slipper du hålla koll på tiden själv. (4) Ta hjälp! Det finns mängder av videoklipp, podcasts och appar som kan hjälpa dig att komma igång.
Ta hand om de goda tarmbakterierna! Genom att se till att de goda tarmbakterierna får den mat de vill ha och att de trivs, kan vi skapa bättre förutsättningar för en balanserad tarmflora. De goda magbakteriernas favoritföda är växtfibrer, som även kallas prebiotika. Se därför till att få in rikligt med färska frukter och grönsaker i din dagliga kost. Det går även att fylla på med goda bakterier via både kosttillskott (synbiotika) och till viss del via maten (fermenterade livsmedel).
Forskning indikerar att måttlig motion kan förbättra tarmflorans komposition och öka mängden goda bakterier. Dock verkar det som att riktigt hård träning kan ha motsatt effekt. Promenader har dessutom visat sig vara ett effektivt sätt att hantera stress. För allmänhälsa rekommenderas 30 minuters rörelse minst 5 dagar i veckan, där man svettas och blir lite andfådd.
Att vara i naturen kan både ha en lugnande effekt och bidra till en friskare tarmflora. Bland annat har en forskningsstudie visat att bara 20 minuter i naturen kan göra att nivåerna av stresshormoner sjunker. Se dock till att få in utevistelsen när det fortfarande är ljust ute, och undvik att använda telefonen.
Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no