För mycket stress mår ingen bra av och faktum är att långvarigt höga stressnivåer kan orsaka allvarliga hälsoproblem. I denna artikel delar vi med oss av några vanliga stressmoment i vardagen samt hur du kan hantera dem.
Det som sker i kroppen rent biologiskt när vi utsätts för stress, är att kroppen förbereder sig på att kunna agera snabbt och effektivt vid en potentiellt hotfull situation. Det sympatiska nervsystemet i kroppen aktiveras – något vi även känner till som flykt- och kamprespons – och stresshormonerna adrenalin, noradrenalin och kortisol utsöndras. Vi andas snabbare, blodtrycket ökar och vi är på hugget, redo att agera. Kroppen stänger också ner vissa mindre viktiga funktioner i kroppen – exempelvis matsmältning och reproduktion.
Denna stressrespons är helt normal och utformad för att hjälpa oss hantera farliga situationer. Men om stressen ligger kvar över längre tid riskerar den att bli långvarig/kronisk, vilket kan få negativa effekter på hälsan.
Kronisk stress har bland annat kopplats till problem med insulinresistens och diabetes typ 2. Kronisk stress kan även leda till att produktionen av serotonin – vårt ”lyckohormon” – rubbas vilket bland annat kan orsaka sömnstörningar och irritabilitet.
Höga kortisol-nivåer kan leda till matsmältningsproblem och IBS-liknande symptom. Konstant höga kortisolnivåer har även en negativ effekt på immunsystemet och ökar nedbrytningen av muskler och protein, vilket kan leda till en ökad risk för skador och infektioner.
Om stresshormonerna noradrenalin, adrenalin och kortisol dröjer sig kvar för länge, rubbas balansen mellan goda och onda bakterier i tarmfloran. Detta kan resultera i magproblem och svårigheter att smälta maten. Obalans i tarmfloran är även kopplat till låggradig inflammation – modern till många utav dagens livsstilssjukdomar.
Stressiga situationer på jobbet lite då och då klarar kroppen av utan problem, men om din sammanlagda stressbörda är hög så kan du behöva se över din livsstil. Här nedan följer 3 vanliga stressfällor och hur du kan hantera dem för att minska den totala stressen i ditt liv.
Sömnproblem är oerhört vanligt – nästan hälften av Sveriges vuxna befolkning uppger att de har sömnbesvär, enligt Folkhälsomyndigheten. Fragmenterad sömn är associerat med höjda kortisolnivåer under dagen, vilket i sin tur kan göra att det blir ännu svårare att varva ner på kvällen. Detta resulterar i en ond cirkel av stress, förhöjda kortisolnivåer och sömnstörningar. Frekventa nattliga uppvaknanden kan också påverka de hormoner som reglerar aptiten – leptin (mättnad) och ghrelin (hunger). Detta kan leda till ökad aptit och ökat sötsug.
Så löser du det:
En allt större andel människor jobbar idag hemifrån vilket innebär nya utmaningar för våra kroppar och hjärnor. Framförallt blir det svårare att separera jobb och privatliv. Addera till detta ett ökat stillasittande, eftersom vi går miste om den naturliga vardagsmotionen som uppstår vid pendling.
Att jobba i hemmet innebär även utmaningar vad gäller kosten. Till exempel är det lätt att börja småäta när man har skafferiet nära, och det kan vara svårt att hålla sig till regelbundna tider. Detta gör att matsmältningssystemet konstant är igång vilket suger energi och gör dig trött.
Så löser du det:
Regelbunden motion är viktig för vår fysiska och mentala hälsa. All form av träning som är ansträngande är dock en sorts stress för kroppen. Vid tuffare träning kan tarmfloran påverkas, inflammation uppstå och även immunförsvaret påverkas tillfälligt under en kort period efter träningspasset. Tränar vi lagom mycket, anpassat till vår livsstil, så innebär träningen oftast en positiv stress. Men mycket och hård träning kombinerat med en redan stressig livsstil kan bli för mycket för en del.
Så löser du det:
Lycka till!
Referenser
Chrousos, G. Stress and disorders of the stress system. Nat Rev Endocrinol 5, 374–381 (2009).
Hammen C, Kim EY, Eberhart NK, Brennan PA. Chronic and acute stress and the prediction of major depression in women. Depress Anxiety. 2009;26(8):718-23.
Qin, Hong-Yan et al. “Impact of psychological stress on irritable bowel syndrome.” World journal of gastroenterology vol. 20,39 (2014): 14126-31. doi:10.3748/wjg.v20.i39.14126
St-Onge MP, Roberts A, Shechter A, Choudhury AR. Fiber and Saturated Fat Are Associated with Sleep Arousals and Slow Wave Sleep. J Clin Sleep Med. 2016 Jan;12(1):19-24.
Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no