MAGHÄLSA /

Har du IBS? – en av världens vanligaste sjukdomar

IBS är en av världens vanligaste sjukdomar. Ungefär 10% av Sveriges vuxna är drabbade, fler kvinnor än män. Varför man får IBS är fortfarande oklart, men saker som livsstil, kost och hur du tar hand om din tarmflora påverkar utvecklingen. Så hur vet du om du har IBS och vad kan du göra för att lindra symtomen?

Symtom & lindring vid IBS

Exempel på IBS-symtom:

– Ont i magen (ofta värst efter du ätit och kan lätta när du går på toaletten)

– Uppblåst mage och eller gaser

– Oregelbunden avföring

(Dessa symtom ska ha påverkat dig under flera månaders tid). 

 

Symtomen kan variera stort, det vanligaste är att ha ont i magen. Men vanligt är också smärta, svullenhet, förstoppning eller diarré. IBS står för Irritable Bowel Syndrome, och betyder i princip överkänslig tarm. Ofta är det en ganska lång väg till diagnostisering då andra sjukdomar behövs uteslutas först och därav kan det ta en hel del läkarbesök innan diagnosen kan ställas. 

Ofta kan man också ha andra tillstånd som känslighet för gluten och laktos. På senare år har det identifierats ett samband mellan förmågan att smälta fibrer och IBS. Då togs det även fram en lång lista med livsmedel man bör undvika – kallad  FODMAP. Den består av mat med svårsmälta kolhydrater, och har använts som en vedertagen form för behandling. Tyvärr ger inte detta lindring för alla, och det kan finnas enklare sätt att behandla på. 

 

Mat med höga värden av FODMAP:

– Fruktos: Äpple, päron, persika, mango, vattenmelon, konserverad frukt, torkad frukt, honung, juice.

– Fruktaner och/eller galakaner: Vete och råg i större mängder (bröd, pasta, kex). Broccoli, brysselkål, vitkål, lök, vitlök, ärtor, baljväxter.

– Polyoler(sockeralkoholer): Äpple, aprikos, körsbär, nektarin, plommon, avokado, champinjon, blomkål. Sötningsmedel ex: sorbitol, mannitol, xylitol.

– Laktos: Mjölk, yoghurt, färskost.

 

En svensk studie, som är den största som hittills gjorts för kost mot IBS, visar att en diet med lågt intag av kolhydrater kan fungera lika bra mot IBS som FODMAP-kosten. Kosten i studien begränsade kolhydrater som ris, bröd och pasta och innehöll mer proteinrik mat, naturliga fetter och grönsaker. Personerna fortsatte dessutom att få annan FODMAP-rik mat. Studien fann denna kost oväntat effektiv då man tidigare trott att IBS kan förvärras av ett högt fettintag. Dieten gav också ett relativt snabbt resultat, vilket kan öka motivationen. FODMAP-kosten kan vara krånglig vilket ofta gör uthållighet och att hålla kosten konsekvent till en utmaning. Många av livsmedlen i FODMAP är dessutom väldigt bra och nyttiga för oss – vilket tyvärr blir en kontrovers när man inte kan äta dem för att ha en hälsosam, smärtfri mage.

 

Tarmflora och IBS

Tarmfloran består av miljontals bakterier som bidrar till matsmältning, näringsupptag och immunförsvar. Det har visat sig att nerverna i tarmen har en ökad känslighet hos personer med IBS, vilket påverkar tarmens funktion negativt och gör den mer lättirriterad. Dessutom har ett flertal studier upptäckt skillnader mellan patienter med IBS och friska personers tarmflora.

I samband IBS nämns också stress som en faktor. Vi vet dock inte exakt om det är symtomen från tarmen som orsakar stressen eller tvärtom. Det vi vet är att tarmen och hjärnan kommunicerar via tarm-hjärna-axeln. Om du lider av IBS är det därför extra viktigt att hantera mängden stress du utsätts för, och speciellt omkring tiderna du äter. 

 

Antiinflammatorisk kost som lindring mot IBS

Det är viktigt att gå till grunden med problemet och varför IBS utvecklats, och då är det ofta din livsstil du rekommenderas att börja se över. Kost, motion och stresshantering är alla faktorer som kan påverka. Just att justera kosten är som nämnt ett vanligt råd vid IBS, och vi rekommenderar att äta en antiinflammatorisk kost.

Kosten är nämligen en viktig del i att lindra symtomen, samt att vår tarmflora mår bra. En antiinflammatorisk kost och tillskott av mjölksyrabakterier och fibrer är därför viktigt. Att tillsätta pro- och prebiotika via kosttillskott (som Synbiotic) är bra då det innehåller flera av de bakteriestammar som kan hjälpa kroppen bryta ner fibrer.

Den antiinflammatoriska kosten undviker dessutom livsmedel som personer med IBS ofta är känsliga för, så som gluten och laktos. Och många upplever att symtomen för IBS blivit mildare eller lättat med denna kost. Antiinflammatorisk mat är väldigt hälsosam överlag och stämmer till stor del överens med de nationella kostrekommendationer som ges. Eftersom den antiinflammatoriska kosten främst består av olika typer av växtföda är den även rik på fibrer, vitaminer, antioxidanter.

Att äta antiinflammatoriskt innebär i praktiken att äta livsmedel som har en dämpande effekt på inflammationer i kroppen, och det är främst mat från växtriket. Fibrer är till exempel väldigt viktiga för din tarmflora. En antiinflammatorisk kost handlar också om att undvika inflammationsframkallande mat, så som gluten, mjölprodukter, socker, transfetter och onödiga tillsatser. 

 

Tips för att äta antiinflammatoriskt

– Låt majoriteten av din kost utgöras av råa grönsaker.

– Undvik att hetta upp din mat över 100 grader.

– Följ 80-10-10-regeln – 80 procent färska/frysta frukter och grönsaker, 10 procent vegetabiliskt fett (avokado, kokos, nötter etc.), 10 procent protein (baljväxter, viltfångad fisk). 

– Minska köttintaget (max 300 gram per vecka). 

 

Bra antiinflammatoriska livsmedel

– Gröna bladgrönsaker (t.ex. Spenat och grönkål). 

– Frukt och bär (jordgubbar, blåbär, körsbär, apelsiner). 

– Nötter och fröer (t.ex. mandlar, valnötter).

– Glutenfria sädesslag (amarant, durra, teff och quinoa). 

– Baljväxter (olika typer av bönor, ärtor och linser).

– Fermenterad mat som kimchi och surkål.

– Antiinflammatoriska kryddor (t.ex. gurkmeja, cayennepeppar, kryddnejlika). 

– Vildfångad fisk (t.ex. makrill, torsk och sej).

 

3 steg för att lindra IBS 

– Ät en antiinflammatorisk kost – Som nämnt är justering av kost det vanligaste verktyget för att  behandla IBS. Många upplever färre symtom med hjälp av en antiinflammatorisk kost. Läs mer om antiinflammatorisk kost här.

– Tillsätt goda bakterier och fibrer – Ta hand om din tarmflora genom att tillsätta goda bakterier och fibrer. Det kan du göra både genom att äta mer växtfibrer. Samt att tillsätta kosttillskott såsom pre- och probiotika. Läs mer om Synbiotics kosttillskott

– Hantera din stress – Stress är inte bra för en IBS-mage. Försök att hitta sätt att minimera stress, läs mer i vår artikel.

 

Källor 

https://stigbengmark.com/ibs-varldens-vanligaste-sjukdom/

https://www.thelancet.com/journals/langas/article/PIIS2468-1253(24)00045-1/abstract 

https://www.svd.se/a/0VjkAM/stor-studie-lagkolhydratdiet-lika-bra-mot-ibs-som-fodmap-kost

https://supersynbiotics.se/ibs-och-tarmfloran-vilken-roll-spelar-tarmbakterierna/ 

https://supersynbiotics.se/maghalsa/kost/vad-ar-antiinflammatorisk-kost/

MER FRÅN:

Bakterier & fibrer för din mage

  • Baserat på 20 års forskning
  • Producerat i Sverige
  • Naturligt - inga tillsatser

nyheter och tips för din tarmflora

Hallo

Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no