Obalans i tarmfloran - Tre enkla test | Super Synbiotics
MAGHÄLSA /

Obalans i tarmfloran – Stigs tre tarmtest

Idag forskas det för fullt om tarmflorans koppling till olika sjukdomar, hälsotillstånd och till och med i relation till hjärnans funktion. Men hur vet man egentligen om ens tarmflora är i balans eller inte? I denna artikel berättar vi hur du håller koll på balansen i tarmfloran, samt tipsar om Stig Bengmarks tre enkla tarmtest.

Varför är det viktigt med en balanserad tarmflora?

Tarmfloran är involverad i en rad viktiga funktioner i kroppen – bland annat sitter cirka 70 procent av vårt immunförsvar i tarmfloran. En balanserad tarmflora är också viktig för att magen ska må bra samt för att matsmältning och näringsupptag ska fungera ordentligt.

Hur märker man om tarmfloran är ur balans?

Tarmfloran är unik från person till person, så någon optimal tarmflora existerar inte. Dock finns det vissa symptom att hålla utkik efter som kan hinta om att tarmfloran inte är helt i balans.

En person med en balanserad tarmflora har ofta en välfungerande mage och regelbundna problemfria tarmtömningar. Om balansen i tarmfloran rubbats så visar det sig oftast genom olika typer av magproblem. Men det finns även fler symptom som kan signalera en obalans i tarmfloran. För att lista ut hur det står till med tarmfloran så kan det vara till hjälp att ställa sig följande frågor:

  • Hur ofta är du sjuk? (Ett nedsatt immunförsvar kan potentiellt vara relaterat till en obalans i tarmfloran)
  • Har du ofta problem med svampinfektioner, urinvägsinfektioner eller liknande? (En försvagad tarmflora kan bidra till ökad känslighet för infektioner)
  • Har du tagit antibiotika nyligen? (Antibiotika är ett effektivt sätt att råda bot på infektioner, men antibiotikan kan även ta död på de goda bakterierna, vilket kan påverka tarmfloran negativt)
  • Går du på toa regelbundet? (1-3 gånger per dag är normalt för de flesta, även om det givetvis förekommer individuella skillnader)
  • Upplever du ofta problem med magen eller att din mage är känslig? (Det kan handla om uppblåsthet, gaser, tillfälliga problem med förstoppning och diarré, samt matsmältningsproblem)

Stig Bengmarks tre test för tarmfloran

1. Jordärtskocketestet – Jordärtskockor är mycket rika på de hälsosamma men svårsmälta fibrerna fruktaner. Ett sätt att testa sin tarmflora är därför att äta en rå medelstor jordärtskocka (skiva i sallad eller lägg i din smoothie) och se hur magen reagerar. Om du inte får några tarmbesvär så kan du vara ganska säker på att du har en välfungerande tarmflora.

2. Majs- eller blåbärstestet – I normala fall tar det ungefär 20 timmar för föda att ta sig genom hela matsmältningssystemet. Lunchen bör därför komma ut mellan 8-9 nästa morgon och middagen runt 12-13 nästa dag. Du kan mäta hur lång tid din tarmpassage tar genom att äta blåbär eller majs och se när det kommer ut igen.

3. Kebnekaisetestet – Med en välfungerande tarmflora är det normalt att fylla toaletten med en större mängd avföring två gånger om dagen. Om man producerar tillräckligt med avföring så bör en liten ”alptopp” sticka upp över vattenytan och toaletten kan bli lätt överbelastad.

MER FRÅN:

Bakterier & fibrer för din mage

  • Baserat på 20 års forskning
  • Producerat i Sverige
  • Naturligt - inga tillsatser

nyheter och tips för din tarmflora

Hallo

Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no