Idag forskas det för fullt om tarmflorans koppling till olika sjukdomar, hälsotillstånd och till och med i relation till hjärnans funktion. Men hur vet man egentligen om ens tarmflora är i balans eller inte? I denna artikel berättar vi hur du håller koll på balansen i tarmfloran, samt tipsar om Stig Bengmarks tre enkla tarmtest.
Tarmfloran är involverad i en rad viktiga funktioner i kroppen – bland annat sitter cirka 70 procent av vårt immunförsvar i tarmfloran. En balanserad tarmflora är också viktig för att magen ska må bra samt för att matsmältning och näringsupptag ska fungera ordentligt.
Tarmfloran är unik från person till person, så någon optimal tarmflora existerar inte. Dock finns det vissa symptom att hålla utkik efter som kan hinta om att tarmfloran inte är helt i balans.
En person med en balanserad tarmflora har ofta en välfungerande mage och regelbundna problemfria tarmtömningar. Om balansen i tarmfloran rubbats så visar det sig oftast genom olika typer av magproblem. Men det finns även fler symptom som kan signalera en obalans i tarmfloran. För att lista ut hur det står till med tarmfloran så kan det vara till hjälp att ställa sig följande frågor:
1. Jordärtskocketestet – Jordärtskockor är mycket rika på de hälsosamma men svårsmälta fibrerna fruktaner. Ett sätt att testa sin tarmflora är därför att äta en rå medelstor jordärtskocka (skiva i sallad eller lägg i din smoothie) och se hur magen reagerar. Om du inte får några tarmbesvär så kan du vara ganska säker på att du har en välfungerande tarmflora.
2. Majs- eller blåbärstestet – I normala fall tar det ungefär 20 timmar för föda att ta sig genom hela matsmältningssystemet. Lunchen bör därför komma ut mellan 8-9 nästa morgon och middagen runt 12-13 nästa dag. Du kan mäta hur lång tid din tarmpassage tar genom att äta blåbär eller majs och se när det kommer ut igen.
3. Kebnekaisetestet – Med en välfungerande tarmflora är det normalt att fylla toaletten med en större mängd avföring två gånger om dagen. Om man producerar tillräckligt med avföring så bör en liten ”alptopp” sticka upp över vattenytan och toaletten kan bli lätt överbelastad.
Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no