MAGHÄLSA /

Så hänger tarmfloran och matsmältningen ihop

En hälsosam och balanserad kost är grundläggande för välmående och god hälsa. Men hur kan du säkerställa att din kropp har bästa förutsättningar för att ta hand om och tillgodogöra sig maten du äter?

Goda tarmbakterier och matsmältningsenzymer maximerar kroppens upptag av näring

De två viktigaste ingredienserna som behövs för att matsmältningen ska fungera bra är matsmältningsenzymer och goda bakterier, som bryter ner maten du äter till molekyler. De flesta av molekylerna transporteras vidare från tarmen ut i blodflödet, som sedan ser till att de når ut till hela kroppen och förser den med näring. Matsmältningsenzymerna och de godartade bakterierna underlättar för näringsämnena att ta sig från tarmen ut i blodet. De bidrar på så sätt till att så mycket näring och vitaminer som möjligt kan spridas vidare ut i kroppen.

 

Att tugga maten är viktigt för matsmältningen

En välfungerande matsmältning börjar med att du tuggar maten. När du tuggar produceras nämligen enzymer i salivkörtlarna, magen, bukspottkörteln och levern så att matsmältningen är aktiv hela vägen genom kroppens system. När din kropp inte producerar tillräckligt med matsmältningsenzymer påverkar det matsmältningen och gör det svårt för kroppen att smälta vissa födoämnen. Produktionen av matsmältningsenzymer minskar med åldern och kan även påverkas negativt av föroreningar och processad mat.

 

De goda bakterierna är matsmältningens superhjältar

Rätt sammansättning av enzymer är viktigt för att matsmältningen ska fungera bra. Men att ha en välmående tarmflora med rätt mikrober är minst lika viktigt. Mikrober är mikroorganismer som består av bakterier, virus, svampar och arkéer. När mikroberna är balanserade och rätt antal i förhållande till varandra ger de oss mängder av hälsofördelar.

Några utav dessa viktiga mikrober är de goda tarmbakterierna. Dessa välgörande bakterier är avgörande för en god hälsa och för ett starkt och fungerande immunsystem. De är också viktiga för att hålla jämna blodsockernivåer och dessutom kan de påverka vårt humör.

För matsmältningen är tarmbakterierna som kroppens egna små superhjältar. Goda bakterier hjälper till att mota bort skadliga mikroorganismer som kan finnas i maten samtidigt som de spelar en stor och viktig roll i hela matsmältningsprocessen. De godartade bakterierna producerar egna enzymer, exempelvis laktas, som behövs för att bryta ner mejeriprodukter. Dessutom underlättar tarmbakterierna upptagningen av näringsämnen, så att kroppen kan tillgodogöra sig så mycket näring som möjligt från maten du äter.

 

5 tips för en välfungerande matsmältning

1. Ät råa livsmedel

Råa, oprocessade och växtbaserade livsmedel som frukter, grönsaker och nötter är jättebra källor till enzymer. Tillagning förstör de naturliga enzymerna i maten. Det är därför fördelaktigt att äta råa livsmedel i så stor utsträckning som möjligt.

 

2. Komplettera din kost med fermenterat

Fermenterade livsmedel som surkål och kimchi tillför kroppen både enzymer och goda bakterier. Det är dessutom extra lätt för kroppen att absorbera näringsämnen från fermenterade livsmedel. Detta då de redan börjat brytas ner av de goda bakterierna i fermenteringsprocessen.

 

3. Hitta rätt kombination

Att äta livsmedel som kompletterar varandra är bra för matsmältningen, men på samma sätt finns det även andra livsmedel som inte bör kombineras. Till exempel bör frukt som efterrätt undvikas. Frukterna kan inte brytas ner förrän de kommit längre ner i matsmältningssystemet. Fastnar de dessutom på vägen tillsammans med andra livsmedel hämmas matsmältningsprocessen.

 

4. Ät 2–3 timmar innan du går och lägger dig

Om du ser till att äta senast 2–3 timmar innan du går och lägger dig får kroppen en chans att rensa och reparera systemet medan du sover. Du kan också prova en kortare fasta ibland, där du äter en tidig middag följt av en sen frukost dagen efter – det ger matsmältningssystemet en välgörande liten paus.

 

5. Addera tillskott med extra probiotika

Även för dig som äter en hälsosam och varierad kost kan det vara svårt att få i sig tillräckligt med goda bakterier och enzymer. Många faktorer i vår moderna livsstil såsom stress, mediciner eller processad mat kan skada den godartade bakteriefloran i tarmen och minska produktionen av viktiga enzymer. Förutom att äta en hälsosam kost bestående av mycket råa och fermenterade livsmedel kan det därför vara en god idé att ge kroppen ett extra tillskott av synbiotika (goda bakterier och fibrer).

MER FRÅN:

Bakterier & fibrer för din mage

  • Baserat på 20 års forskning
  • Producerat i Sverige
  • Naturligt - inga tillsatser

nyheter och tips för din tarmflora

Hallo

Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no