Vilken roll spelar tarmfloran för vikten? | Super Synbiotics
MAGHÄLSA /

Vilken roll spelar tarmfloran för vikten?

Att gå ner i vikt eller hålla vikten handlar om betydligt mer än bara kalorier in och kalorier ut. En utav de faktorer som spelar in är tarmfloran, som har visat sig kunna påverka hur lätt eller svårt en person har för att gå upp eller ner i vikt.

Vad är tarmfloran?

Tarmfloran består av tusentals miljarder bakterier som lever i våra tarmar. Tarmfloran är viktig för flera olika funktioner i kroppen som exempelvis immunförsvar, matsmältning, och reglering av blodsockret. Dessutom sker produktionen av flera hormoner och signalsubstanser i tarmarna – bland annat de hormoner som styr hunger- och mättnadskänslor.

Vikten och tarmfloran

Den forskning som gjorts hittills visar att det kan finnas en koppling mellan vikten och tarmfloran. Studier har bland annat visat att tarmfloran hos en normalviktig person har både en större variation av olika arter av bakterier, samt en större andel goda bakterier, jämfört med tarmfloran hos en överviktig person. Med andra ord har överviktiga personer ofta fler onda bakterier vilket kan rubba balansen i tarmfloran. För att tarmfloran ska vara i balans och fungera optimalt bör den bestå av många olika stammar och arter av bakterier, och dessutom bör de goda tarmbakterierna vara i majoritet.

Så främjar du en balanserad tarmflora

1. Ät fiberrik och näringstät mat: När vi matar oss själva matar vi samtidigt tarmbakterierna, så för en frisk tarmflora är det viktigt att vi stoppar i oss rätt saker. Låt kosten bestå av grönsaker, frukt, baljväxter och glutenfria sädesslag. Dessa livsmedel är rika på näring och inte minst växtfibrer vilket är de goda bakteriernas favoritföda.

2. 80-10-10-regeln: En bra riktlinje för kosten är att 80 procent bör bestå av grönsaker och frukt, 10 procent av protein och 10 procent av fett. Prioritera råa grönsaker samt frukter med lågt sockerinnehåll som till exempel bär och citrusfrukter. Välj gärna växtbaserat protein från bönor, linser och quinoa samt nyttiga fetter från avokado, nötter och frön.

3. Lär dig hantera stress: När vi upplever stress frisätts olika hormoner och ämnen som kan rubba balansen mellan de goda och de onda tarmbakterierna. För att tarmfloran ska hållas vid god kondition är det därför viktigt att hitta metoder och rutiner som hjälper dig att hantera stressen, tänka positivt och slappna av.

4. Hitta träningsglädjen: Studier har visat att regelbunden träning kan öka antalet goda bakterier i tarmen. För att hitta en träningsrutin som du faktiskt kan hålla i längden rekommenderar vi att du väljer en träningsform som du trivs med och tycker om. Vad gäller träningsmängd så är allt bättre än inget, men en rask promenad 30 minuter om dagen kommer man väldigt långt med.

5. Fyll på med mjölksyrabakterier: Ibland behöver tarmfloran lite extra hjälp på vägen. Fermenterad mat och dryck (t.ex. surkål, kimchi och kombucha), eller kosttillskott som Synbiotic15 kan ge en extra boost av goda bakterier och fibrer.

 

Referenser:

Le Chatelier, E. et al. Richness of human gut microbiome correlates with metabolic markers. Nature 500, 541-546 (2013)
Ley, R.E. Obesity and the human microbiome. Current Opinion in Gastroenterology, Vol 26, Issue 1, 5-11 (2010)
Ottosson, F. et al. Connection between BMI-Related Plasma Metabolite Profile and Gut Microbiota. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, Vol 103, Issue 4, 1491-1501 (2018)
MER FRÅN:

Bakterier & fibrer för din mage

  • Baserat på 20 års forskning
  • Producerat i Sverige
  • Naturligt - inga tillsatser

nyheter och tips för din tarmflora

Hallo

Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no