Obalans i tarmfloran kan orsaka magproblem
Återkommande magproblem som till exempel IBS, stressmage och uppblåsthet är vanligare än vad man tror och påverkar vardagen för många. Men vad de flesta inte vet är att en hel del magproblem kan kopplas till obalans i tarmfloran.
Vad är tarmfloran och varför är den viktig?
I våra tarmar finns flera biljoner bakterier som tillsammans utgör vår tarmflora. Dessa bakterier är bland annat viktiga för tarmens kondition, matsmältningen, näringsupptaget, och dessutom sitter 70 procent av vårt immunsystem i tarmarna.
I tarmfloran finns både godartade och elakartade bakterier, men i en välfungerande tarm råder en balans där de goda bakterierna är i majoritet. Denna balans kan dock rubbas vilket kan resultera i olika typer av magproblem.
Vad är Dysbios?
Dysbios är ett annat namn för obalans i tarmfloran och uppstår om de onda bakterierna blir för många i förhållande till de goda bakterierna.
Magproblem relaterade till obalans i tarmfloran / Dysbios
- Uppblåsthet
- IBS
- Gaser
- Bullrig mage
- Känslig tarm
- Inflammerad tarm
- Diarré
- Förstoppning
Hur uppstår obalans i tarmfloran?
Obalans i tarmfloran är ofta förknippat med ohälsosam kost och livsstil. En ensidig kost som innehåller mycket socker, sötningsmedel, koffein, tillsatser och för lite frukt och grönt kan rubba balansen i tarmfloran. Denna typ av kost gör till exempel att man går miste om viktiga växtfibrer som fungerar som mat till de goda tarmbakterierna och gör att de trivs.
Även stillasittande och stress kan orsaka magproblem och rubbningar i tarmfloran. Stress ökar utsöndringen av hormonerna adrenalin, noradrenalin och kortisol som i sin tur skapar en tarmmiljö där de onda bakterierna trivs bättre än de goda. Dessutom har det visat sig att personer med IBS har en ökad känslighet i nerverna i tarmen samt att kommunikationen mellan tarmen och hjärnan inte fungerar optimalt.
Så här stärker du tarmfloran
– Börja äta antiinflammatoriskt – Undvik eller dra ner på socker, onödiga tillsatser, mjölkprodukter och gluten. Testa istället en antiinflammatorisk kost rik på frukt, grönt och annan växtföda.
– Reducera stress – Försök att minska mängden negativ stress i din vardag genom att hitta tid för avkoppling och återhämtning med jämna mellanrum. Till exempel har mindfulness och meditation visat sig vara effektiva metoder för att minska de negativa effekterna av stress.
– Tillsätt goda bakterier och fibrer – För att återställa balansen i tarmfloran kan vi hjälpa den på traven genom att tillsätta goda bakterier och fibrer som fungerar som mat till bakterierna. Detta kan t.ex. göras genom ett kosttillskott som innehåller en kombination av goda bakterier och fibrer.