Ont i magen – vad beror det på & vad kan man göra åt det?

Mjölksyrabakterier och magbakterier - Super Synbiotics

Tarmfloran utgörs av de biljontals bakterier och mikroorganismer som huserar i våra tarmar och är ansvariga för bland annat 70% av vårt immunsystem, tarmens kondition, matsmältning och näringsupptag, samt hjärnans funktion.

Vid optimal hälsa består tarmfloran av cirka 80% goda bakterier. Om denna balans rubbas kan vår hälsa påverkas negativt till exempel genom försämrat immunsystem eller ökade magproblem.

IBS-mage – vad är det?

IBS, irritable bowel syndrome, är ett magproblem vars diagnos innebär att man har en irriterad tarm. Vanliga symptom är att magen blir uppblåst, gör ont, blir gasig och man kan drabbas av diarré eller förstoppning, alternativt växla mellan dessa två lägen.

Idag är IBS en av de vanligaste diagnoserna som ställs i Sverige. Men frågan varför man drabbas av IBS är ännu obesvarad. Vissa får sjukdomen efter perioder av stress eller infektioner – andra har med sig sjukdomen redan som barn. Det finns även livsstilsfaktorer som kan öka risken för IBS-mage, exempelvis dåliga kost- och motionsvanor.

Bakterier & fibrer för din mage

  • 15 miljarder mjölksyrabakterier
  • 4 unika bakteriestammar
  • 4 gram glutenfria kostfibrer
Köp synbiotic15 här

Fodmap eller stärka tarmfloran?

För vissa personer lindras symptomen något när de undviker livsmedel som innehåller laktos och gluten. Många rekommenderas även att anamma så kallad Fodmap-kost vilket innebär att man utesluter en rad livsmedel (mestadels frukter och grönsaker) som innehåller svårsmälta fibrer kallade fruktaner. Fodmap fungerar dock inte för alla, och dessutom riskerar man att gå miste om viktiga fibrer och antioxidanter.

Fruktanerna kan endast smältas av vissa sorters tarmbakterier, och en del menar därför att personer med IBS potentiellt saknar dessa bakteriestammar. Istället för att utesluta alla livsmedel som innehåller fruktaner, är ett alternativ att försöka stärka tarmfloran så att den bättre kan ta hand om dessa svårsmälta fibrer.

Stressmage – symptom och orsaker

Stress kan påverka din tarmflora. När vi upplever stress frisätts ämnena adrenalin, noradrenalin och dopamin. Våra immunceller och de goda tarmbakterierna är mycket känsliga för dessa ämnen samtidigt som mindre hälsosamma bakterier trivs och gärna förökar sig bland stresshormoner. Längre perioder av stress kan därför göra att tarmfloran hamnar i obalans.

Vanliga symptom på det vi kallas stressmage – funktionell dyspepsi, kan vara att du drabbas av halsbränna eller sura uppstötningar. Symptomen kan förvärras av starka livsmedel som kaffe, citrusfrukter, fet mat, stress och alkohol.

 

5 tips för en bättre tarmflora

  • Ät tarmflore-vänligt: Vi förespråkar en antiinflammatorisk kost som är full av frukt och grönsaker – tarmbakteriernas favoritmat. Läs mer här >>
  • Mer motion: Att röra på sig gör att magen och tarmen kommer igång och lättare kan ta hand om maten. Motion har också visat sig vara bra vid IBS-mage.
  • Minska stressen: Försök att stressa mindre och avsätt tid för återhämtning och nedvarvning. Lugna promenader, andningsövningar och meditation kan också vara till hjälp. Testa dig fram till en metod som passar dig!
  • Regelbundna rutiner: Försök hålla bra rutiner både vad gäller kost, motion och sömn.
  • Testa kosttillskott: Tillskott av mjölksyrabakterier och fibrer kan ha en positiv effekt på magproblem som till exempel IBS. Testa något av SuperSynbiotics kosttillskott och se om det fungerar för dig.

 


SuperSynbiotics – Kosttillskott med över 20 års forskning

Baserat på Professor Stig Bengmarks mångåriga forskningen om tarmflorans koppling till hälsan lanserades SuperSynbiotics 2016. Sedan starten har SuperSynbiotics fått fler än 20 000 nöjda kunder och är i dag ett av de ledande företagen i Sverige inom sin kategori. Läs mer om SuperSynbiotics kosttillskott här.

 

nyheter och tips för din tarmflora

Hallo

Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no