Så stärker du tarmfloran

Obalans i tarmfloran kan ha flera orsaker såsom längre perioder av stress, fiberfattig kost eller antibiotika-kurer. Att återställa eller stärka tarmfloran är inte helt lätt, men förutom att skapa sig en hälsosam livsstil, så är ett ökat intag av goda bakterier och fibrer ett enkelt recept att ta till.

Hur uppstår obalans i tarmfloran?

I vår tarm finns ca 1-2 kilo tarmbakterier som bidrar till en rad viktiga funktioner i kroppen. Dessa bakterier som tillsammans kallas för tarmfloran är bland annat involverade i matsmältningen. Ungefär 70 procent av vårt immunsystem sitter i tarmen. De godartade tarmbakterierna som ser till att tarmfloran gör sitt jobb, trivs bäst när vi äter mycket frukt och grönsaker, sover ordentligt och motionerar lagom mycket.

Balansen i tarmfloran kan rubbas av vissa faktorer. Till exempel av långvarig stress, fiberfattig kost, exponering för okända bakterier och antibiotika-kurer. Det kan göra att elakartade bakterier förökar sig i tarmen. Denna obalans kallas för dysbios och kan i längden leda till magproblem och ökad inflammation i kroppen.

 

Så här stärker du tarmfloran:

 

Ät fiberrikt

Fibrer eller prebiotika som det även kallas, fungerar som föda till de goda tarmbakterierna och gör att de trivs och förökar sig i tarmen. Fibrer finns i oprocessad växtföda så som frukt, grönsaker, baljväxter, nötter och frön. Några livsmedel som är speciellt rika på prebiotiska fibrer är: sparris, banan (så omogen och grön som möjligt), vitlök, lök, jordärtskocka och havregryn.

 

Tillsätt goda bakterier

Goda bakterier går att tillsätta via maten och via kosttillskott. Probiotika och synbiotika är kosttillskott som innehåller goda bakterier, eller som i synbiotikans fall en kombination av goda bakterier och fibrer. Ta gärna en titt på vårt kosttillskott Synbiotic. Fermenterade livsmedel som surkål och kimchi innehåller också en del mjölksyrabakterier, förutsatt att de är opastöriserade. Dock är det svårt att veta exakt hur mycket bakterier fermenterad mat innehåller, samt vilka stammar dessa bakterier tillhör (Läs mer om probiotika i mat här).

 

Undvik socker och sötningsmedel

Studier har visat att både socker och sötningsmedel verkar ha en negativ effekt på tarmfloran. Vissa sötningsmedel har visat sig kunna förändra både antalet bakterier, och typ av bakterier i tarmfloran, där de godartade bakteriestammarna minskar i antal. Sträva därför efter att undvika processad mat som ofta innehåller antingen socker eller sötningsmedel. Om du är sugen på något sött finns massvis med nyttiga alternativ, till exempel dessa hallonbollar.

 

Lär dig hantera din stress

Vid stress utsöndras hormonerna adrenalin, noradrenalin och dopamin som skapar en ogästvänlig miljö i tarmen. Detta gör att de goda bakterierna tenderar att minska, medan de elakartade bakterierna trivs och förökar sig. Meditation, mindfulness och motion har i studier visat sig kunna sänka stressnivåerna. Testa dig fram och försök hitta en metod som fungerar för dig.

 

Motionera regelbundet

Förutom att motion och träning kan bidra till minskad stress, så lutar även forskningen mot att motion potentiellt kan ha en positiv effekt på tarmfloran. Studier har till exempel visat att motion kunnat bidra till en ökad produktion av de goda bakteriestammar som bildar kortkedjiga fettsyror. Människor som motionerar regelbundet har dessutom visat sig ha en annorlunda tarmflora än de som är stillasittande.

 

Några sista ord om tarmfloran

Eftersom tarmfloran påverkas av både yttre och inre faktorer är den sällan helt konstant genom livet. Tarmfloran är dessutom unik från person till person, baserat på bland annat ditt arv, uppväxt och livsstil. Det bästa man kan göra för sin tarmflora är att leva en så hälsosam livsstil som möjligt. Då är kost, motion och stresskontroll de tre grundpelarna. Sträva efter att äta nyttigt och fiberrikt – riktig mat utan tillsatser – och få in daglig rörelse. Att äta nyttigt och att motionera kan även vara mycket effektiva verktyg för att förebygga och hantera stress.

Bakterier & fibrer för din mage

  • Baserat på 20 års forskning
  • Producerat i Sverige
  • Naturligt - inga tillsatser

nyheter och tips för din tarmflora

Hallo

Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no