Världshälsoorganisationen (WHO) definierar probiotika som ”levande mikroorganismer som, när de administreras i adekvata mängder, ger en gynnsam hälsoeffekt”. De flesta av oss känner dock till probiotika som mjölksyrabakterier eller ett kosttillskott för magen.
I vår mage finns tarmfloran vilket är en samling av bakterier och andra mikroorganismer som har en rad olika egenskaper och viktiga funktioner. För att vår kropp ska må bra och fungera som den ska bör majoriteten av dessa bakterier vara nyttiga bakterier. Vi bör dessutom ha en tarmflora som är rik på många olika arter av dessa nyttiga bakterier.
De goda tarmbakterierna mår som bäst när de matas med fibrer – en sorts kolhydrater som finns i växtföda. På samma sätt så kan det skapas obalans i tarmfloran om vi äter en fiberfattig kost. Andra faktorer som också kan påverka tarmfloran är stress, socker, alkohol, antibiotika, med mera.
För att stödja och stärka tarmfloran kan vi se till att äta naturlig probiotika som framförallt finns i fermenterad mat som kimchi och surkål. Det går även att komplettera kosten med ett tillskott av probiotika, eller synbiotika som består av goda bakterier och fibrer.
Probiotika-tillskott finns i olika former – i kapsel, som dryck och även som pulver. Probiotika i pulverform blandas oftast ut med vatten eller annan kall eller rumstempererad vätska. Probiotika får inte hettas upp då det tar död på de levande mjölksyrabakterierna.
Det viktigaste att ta hänsyn till när man väljer en probiotika eller synbiotika är att välja ett preparat som är backat av forskning och kliniska studier. Probiotika finns i en mängd olika varianter – till exempel kan mängd bakterier variera mellan några miljoner till flera miljarder. Dessutom använder olika preparat ofta olika bakteriestammar och det finns även preparat som innehåller 1 stam medan andra innehåller 15 stammar.
Nu för tiden väljer många att ta en så kallad synbiotika som är en blandning av goda bakterier (probiotika) och fibrer (prebiotika). Fibrerna fungerar som mat till bakterierna på väg ner till tarmen och ser till att de trivs när de väl är på plats.
Tarmfloran och probiotika har de senaste åren blivit ett uppmärksammat forskningsområde. Bakterierna i vår mage kopplas bland annat till olika magproblem som exempelvis ibs och olika livsstilssjukdomar. Något som väckt stort intresse bland både forskare och allmänhet är kopplingen mellan magen och hjärnan – gut-brain connection eller gut-brain axis på engelska.
Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no