Välj rätt probiotika - Antal bakterier och antal stammar | Super Synbiotics
MAGHÄLSA /

Att välja rätt probiotika – Hur mycket bakterier och hur många stammar?

Att välja rätt probiotika eller synbiotika är inte det lättaste. En vanlig fråga som många ställer sig är – hur många stammar och hur många bakterier ska ett tillskott innehålla för att vara bra? Ju fler bakteriestammar och ju fler bakterier desto bättre, eller?

Inte nödvändigtvis bättre med fler

I teorin låter det naturligtvis väldigt bra med preparat som innehåller många stammar – bara i vår egen tarm finns ju redan runt tusen olika bakteriestammar. Detsamma gäller för mängden bakterier, då tarmfloran inhyser runt 100 000 miljarder bakterier. Men i själva verket är det inte alltid antalet stammar eller mängden bakterier som avgör om produkten fungerar bättre eller sämre. Det viktiga är istället vilken eller vilka stammar det är som används och att deras effekt har bevisats i kliniska studier.

Kombination av bakteriestammar

Vilka stammar som kombineras har också betydelse för tillskottets effekt. Mjölksyrabakterier är mycket känsliga och olika stammar kan konkurrera med varandra. För tillskott som innehåller ett stort antal stammar kan det därför vara svårt att säkerställa att samtliga stammar överlever i korrekt dos tills preparatet ska konsumeras. Å andra sidan kan vissa bakteriestammar verka i symbios med andra stammar, vilket innebär att de förstärker varandras egenskaper. För att ett kosttillskott ska hålla hög kvalité bör därför både stammarnas individuella effekter och deras samverkan vara välstuderade.

Miljoner eller miljarder?

Hur många bakterier ett tillskott ska innehålla för att vara effektivt kan också variera. Vissa stammar kan behövas i större mängd än andra för att de ska fylla sin funktion. Behovet av bakterier kan även skilja sig mellan olika individer beroende på om man tar tillskott i hälsofrämjande syfte eller för att råda bot på exempelvis magproblem.

Välj ett tillskott baserat på forskning

Sammanfattningsvis är det viktigast att den dos och den kombination av bakterier som finns i kosttillskottet är uppbackad av kliniska studier. Dock är det även bra att ha i åtanke att tarmflorans uppsättning är individuell. Därmed är det svårt att ge generella råd vad gäller val av probiotika eller synbiotika. Vissa tillskott fungerar bättre för vissa och sämre för andra, och det bästa alternativet är därför alltid att testa sig fram och att lyssna på sin egen kropp.

MER FRÅN:

Bakterier & fibrer för din mage

  • Baserat på 20 års forskning
  • Producerat i Sverige
  • Naturligt - inga tillsatser

nyheter och tips för din tarmflora

Hallo

Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no