Kan motion och träning gynna tarmfloran? | Super Synbiotics
MAGHÄLSA /

Motion kan gynna tarmfloran

I tarmen finns ett pulserande universum av bakterier och mikrober som interagerar, tävlar, och släpper ut olika ämnen som är inblandade i viktkontroll, inflammation, immunförsvar och många andra hälsoaspekter i kroppen. Nu visar forskning att sammansättningen och aktiviteten hos tarmmikroberna utöver kosten även påverkas av motion. Kanske kan dessa nya forskarrön ge en extra kick till träningsmotivationen?

Ökad produktion av nyttiga fettsyror

Motion sägs kunna bidra till en ökad produktion av de tarmbakterier som bildar kortkedjiga fettsyror, vilka i sin tur kan skydda mot gastrointestinala sjukdomar och koloncancer. En forskarrapport beskriver hur drygt 30 stillasittande personer fick börja träna under sex veckor. Samtliga fick en markant ökning av de tarmbakterier som ökar produktionen av viktiga fettsyror som smörsyra. Därefter fick deltagarna återgå till sitt stillasittande liv varpå antalet kortkedjiga fettsyror åter minskade.

Tarmfloran skiljer sig mellan motionärer och stillasittande

Studier har även visat att sportande människor tenderar att ha en annorlunda tarmflora än de som lever en stillasittande livsstil. Dock har forskningen svårt att avgöra om det är motionen som sådan som påverkar uppsättningen tarmbakterier eller om det är andra faktorer som till exempel att personer som motionerar ofta har nyttigare kostvanor.

Motion som stresshantering

När vi känner oss stressade kopplar kroppen på adrenalin och andra stresshormoner. Det är en positiv överlevnadsinstinkt, men när stressen ligger och pyr i kroppen för ofta blir den negativ. Hälsoproblem uppstår när stressbelastningen blir varaktig och påfrestningen så stor att kroppen inte får möjlighet till återhämtning. Till och med tarmbakterierna tros påverkas.

Forskning visar att möss som utsattes för stress hade färre goda bakterier och fler sämre inflammationsdrivande bakterier. Även studier på människor har visat samma resultat. Så med tanke på att motion kan få oss att skingra tankarna och släppa stressande oro, lär motion vara bra även för de där rackarna i tarmen.

Viktig helhet

Att ladda kroppen med en bra mix av sömn, kost och motion är ett vinnande koncept. Visst tycks vi klara perioder då det ena eller det andra inte tillgodoses till fullo, men långa perioder utan att kroppen får vad den behöver lär slita på den i längden. Vi är alla dessutom utrustade med olika förmågor, förutsättningar och bagage som påverkar hur vi tacklar och klarar olika påfrestningar. Medan en människa får hög puls och stresspåslag av bilköer njuter en annan, och medan en kopplar av på golfbanan känner en annan stress och prestationskrav. Genom att ge sig själv de bästa förutsättningarna ökar naturligt oddsen för hälsa. Och det här med tarmflora och motion – en träningsform som du gillar tycks kunna göra gott för både kropp och själ inklusive de där viktiga bakterierna i tarmen.

 

 

Referenser:

Karl J.P. et al. Changes in intestinal microbiota composition and metabolism coincide with increased intestinal permeability in young adults under prolonged physiological stress. American Journal of Physiology. Gastrointestinal Liver Physiology, Vol 312, Issue 6, 559-571 (2017)

Mailing L. J. et al. Exercise and the gut microbiome. A review of the evidence, potential mechanisms, and implications for human health. Exercise and Sport Sciences Reviews, Vol 47, Issue 2, 75-85 (2019)

 

MER FRÅN:

Bakterier & fibrer för din mage

  • Baserat på 15 års forskning
  • Producerat i Sverige
  • Naturligt - inga tillsatser

nyheter och tips för din tarmflora