Tarmfloran påverkar dina hormoner - Super Synbiotics
MAGHÄLSA /

Tarmfloran påverkar dina hormoner

Hormonbalansen i kroppen är viktig på många sätt. En obalans kan påverka såväl sömnen som aptiten. Den goda nyheten är dock att vi kan påverka våra hormoner genom hur vi lever – bland annat genom att ta hand om tarmen.

Hormonerna styr våra liv

Oavsett ålder och kön är vi fulla av hormoner som styr såväl humöret som lusten att sova och äta. Kortisolet får dig till exempel att vakna, leptinet styr matintaget och melatoninhalten gör dig trött framåt kvällskvisten. Hormonerna fungerar helt enkelt som budbärare med stora och viktiga budskap till resten av kroppen och obalanser kan få stora konsekvenser.

Det endokrina systemet och tarmfloran

Våra hormoner regleras av det endokrina systemet som består av olika körtlar, organ och vävnader. Men även tarmfloran är involverad i våra hormonhalter. Våra goda tarmbakterier agerar som en dirigent över kroppens övriga hormonuppsättning och bidrar till att hålla balansen i kroppen.

Så påverkar tarmfloran dina hormoner

En bra tarmflora kan till exempel bidra till att sänka stresshormonet kortisol och göra dig lugnare. De goda och hälsobringande bakterierna har även visat sig göra gott för matsmältningen som i sin tur påverkar östrogennivån liksom kroppens insulinproduktion.

Kroppens fettceller producerar hormonet leptin som påverkar mättnadskänslan och en bra tarmflora har visat sig göra kroppen mer känslig för leptinet. I praktiken kan en bra nivå av leptin göra att hjärnan får snabbare kännedom om att du är mätt och att du därmed slutar äta i tid.

Även sömnhormonet melatonin påverkas av tarmflorans status liksom lyckohormonet oxytocin. En studie har dessutom visat att en bra tarmflora gynnar nivån av D-vitamin – ett hormon som bland annat påverkar kroppens förmåga att ta upp kalcium och balansera blodsockret.

Estrobolomet påverkar dina östrogen-nivåer

Förutom att tarmfloran är involverad i produktionen och regleringen av ett flertal olika hormoner, så finns det även en specifik grupp tarmbakterier som bidrar till att hålla det kvinnliga könshormonet östrogen på en stabil nivå. Denna uppsättning tarmbakterier, eller snarare bakteriegener, kallas estrobolomet och producerar ett enzym som metaboliserar östrogen.

Näring till de goda bakterierna

Eftersom tarmfloran är involverad i vår hormonbalans är det viktigt att bibehålla en stark och balanserad tarmflora. De snälla bakterierna i magen som gynnar hälsan, gillar fibrer, så ät gärna grönsaker, frukt, bär, nötter och annan växtföda som gör att de mår bra och blir fler. Syrade grönsaker får också bakterierna att jubla. Ett annat alternativ är att införa ett kosttillskott för tarmfloran såsom Synbiotic15 som innehåller goda bakterier och fibrer.

Undvik det här

Ibland behövs antibiotika som medicinsk behandling men ta det bara om det är nödvändigt. Antibiotika är toppen för att ta död på farliga bakterier, men det dödar även de goda bakterierna som du helst vill ha fler av. Vad gäller kosten bör du även undvika raffinerat socker, ultraprocessad mat och onödiga tillsatser.

MER FRÅN:

Bakterier & fibrer för din mage

  • Baserat på 20 års forskning
  • Producerat i Sverige
  • Naturligt - inga tillsatser

nyheter och tips för din tarmflora

Hallo

Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no