Vilka mjölksyrabakterier fungerar egentligen? - Super Synbiotics
MAGHÄLSA /

Vilka mjölksyrabakterier fungerar egentligen?

De goda bakterier som vi kallar probiotika har ofta långa och krångliga namn och det kan vara svårt att skilja dem åt. Men det finns faktiskt en logik bakom benämningen av probiotika som gör det enklare att förstå bakteriernas olika egenskaper och om de faktiskt fungerar.

Bakteriesläkten, -arter och -stammar

I våra tarmar finns biljoner olika bakterier tillhörande mängder av olika stammar som alla har olika egenskaper och funktioner. För att kunna skilja dessa bakterier åt så namnges de ofta på tre olika nivåer: släkt, art och stam. Den högsta nivån är släktet, till exempel Lactobacillus, som är vanligt förekommande i probiotika- och synbiotika-tillskott. Inom släktet finns sedan olika arter så som plantarum och paracasei. Inom arten kan bakterien även tillhöra en specifik stam som ofta namnges med en kombination av siffror och/eller bokstäver. Till exempel tillhör en utav bakteriestammarna i vårt kosttillskott Synbiotic släktet Lactobacillus, arten plantarum och stammen 2362.

Vilka mjölksyrabakterier fungerar? - Super Synbiotics

Olika bakteriestammar har olika egenskaper

Bakterierna delas in i släkten och arter baserat på vilka karaktärsdrag och egenskaper de besitter. Men även på den lägsta nivån – stam-nivån – finns det tydliga skillnader mellan de olika bakterierna. Bakterier som tillhör samma släkte och art, men olika stammar kan skilja sig markant vad gäller hur de fungerar i kroppen. När man forskar på effekterna av mjölksyrabakterier på människor eller djur görs man det därför ofta på stam-nivå.

Kombinationen spelar roll

Mjölksyrabakterier är levande organismer som påverkas av och interagerar med sin omgivning. Till exempel är många bakterier känsliga för fukt och för varma temperaturer. Bakterier interagerar även med varandra och olika bakteriestammar fungerar olika bra ihop. Till exempel finns det bakteriestammar som genom att kombineras kan förstärka varandras egenskaper och på samma sätt kan en del bakterier börja konkurrera ut varandra. Vid val av kosttillskott med mjölksyrabakterier är det därför viktigt att inte bara de individuella bakterierna har studerats, utan att det finns forskning på hela kombinationen.

Grampositiva och gramnegativa bakterier

En annan uppdelning som ofta används för att särskilja olika typer av bakterier är grampositiva och gramnegativa bakterier. Generellt kan man säga att gramnegativa bakterier är så kallade elakartade bakterier – hit hör exempelvis släktena Salmonella och Legionella. Bland de grampositiva bakterierna finns godartade bakteriesläkten som exempelvis Lactobacillus, men det finns även patogena grampositiva bakterier som kan orsaka sjukdom, till exempel Streptococcus och Staphylococcus.

Hur vet man om bakterierna fungerar?

Ingen tarmflora är den andra helt lik och det är därför viktigt att komma ihåg att olika bakterier och tillskott kan fungera olika beroende på individen. Generellt är det dock viktigt att välja bakterier som har studerats och där det finns en bevisad effekt av den kombination av bakterier och andra substanser som används. Och glöm inte bort att det ibland tar lite tid för kroppen att vänja sig när man börjar med ett nytt tillskott. Därefter är det bara att testa sig fram!

 

MER FRÅN:

Bakterier & fibrer för din mage

  • Baserat på 15 års forskning
  • Producerat i Sverige
  • Naturligt - inga tillsatser

nyheter och tips för din tarmflora