Vad är tarmfloran och varför är den viktig? - Super Synbiotics

Vad är tarmfloran och varför är den viktig?

Tarmfloran, även kallad mikrobiotan, är den komplexa gemenskap av bakterier som lever i vår mag-tarmkanal. Bakterierna i tarmfloran spelar en avgörande roll för flera av kroppens funktioner – och påverkar mycket mer än bara matsmältningen.

 

Bakterierna i tarmen

I tarmfloran finns cirka 100 000 miljarder bakterier, som tillsammans väger ungefär 1,5 – 2 kilogram. Det finns även en enorm mångfald av bakterier, cirka 1000 olika arter. Dessa bakterier kan förenklat delas in i tre grupper: goda, onda och neutrala. Varje person har en unik sammansättning av bakterier i sin tarmflora – en sammansättning som är lika individuell som ett fingeravtryck. Tarmfloran förändras dessutom ständigt och påverkas av olika faktorer som ålder, kost och livsstil.

Tarmflorans funktion

Kroppen har ett betydande samspel med tarmflorans myriad av bakterier. Bakterierna är viktiga för matsmältningen och näringsupptaget, men även för immunsystemet – cirka 70 till 80% av immunförsvaret sitter i magen. Dessutom finns det en koppling mellan tarmfloran och hjärnan som kallas för gut-brain axis (tarm-hjärna axeln på svenska). Via gut-brain axis kan tarmfloran påverka vår mentala och emotionella hälsa, och vice versa.

När tarmfloran hamnar i obalans

I optimala fall råder det en jämvikt mellan de goda och de onda bakterierna i tarmfloran. Däremot kan faktorer som livsstil, kost och omgivning rubba jämvikten. Om antalet goda bakterierna i tarmfloran minskar ger det utrymme för de onda bakterierna att föröka sig, vilket kan leda till obalans i tarmfloran. Obalans i tarmfloran, även kallat dysbios, kan leda till låggradig eller kronisk inflammation och har kopplats till en rad olika hälsoproblem.

Tre grundpelare för en balanserad tarmflora:

1. Kost: Att äta rätt är en nyckelfaktor för att upprätthålla balansen i tarmfloran. En antiinflammatorisk kost som är rik på fibrer och växtföda ger rätt mat åt de goda tarmbakterierna. Som ett komplement till en varierad kost kan man även tillsätta goda bakterier och fibrer via kosttillskott.

2. Stresskontroll: Långvarig stress kan påverka tarmbakterierna, då det pågår en konstant kommunikation mellan tarmen och hjärnan. Vid stress frisätts hormoner och ämnen som de goda bakterierna är känsliga för, vilket kan gynna tillväxten av skadliga bakterier.

3. Motion: Regelbunden motion har visat sig ha positiva effekter på tarmhälsan, och kan dessutom bidra till att minska stress.

Mjölksyrabakterier & fibrer för din mage

Synbiotic® är ett kosttillskott med mjölksyrabakterier och ett högt fiberinnehåll för magen – tidigare endast tillgängligt för kliniska studier och forskning.

Köp Synbiotic här

nyheter och tips för din tarmflora

Hallo

Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no