Ett högkvalitativt veganskt kosttillskott med gurkmeja som ger maximalt upptag och effekt för din hälsa. Stig Bengmarks kosttillskott är vetenskapligt framtaget och innehåller en kombination av högkoncentrerat gurkmejaextrakt och en specialutvecklad fetthaltig bas för att säkerställa att din kropp får bästa förutsättningar för upptag av gurkmejans aktiva ingredienser.
– Gurkmejaextrakt
– Fettkälla (Fosfolipider)
Stig Bengmarks kosttillskott med gurkmeja innehåller den naturliga antioxidanten kurkumin, som är optimerad för att ge maximal biotillgänglighet i blod- och målvävnader. Den innehåller även en fetthaltig källa för att optimera upptaget, då kurkumin är fettlösligt och därmed bäst absorberas tillsammans med fett. Denna kombination gör det lättare för kroppen att absorbera de aktiva ingredienserna i gurkmejan, särskilt kurkumin.
Gurkmeja har en lång rad fördelar, bland annat har det visat sig ha antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper som kan stödja allt från ledhälsa till hjärthälsa. Gurkmeja är en rot, och den aktiva substansen kurkumin anses stödja kroppens naturliga inflammationsprocesser. Många studier pekar på att kurkumin kan lindra inflammation, vilket kan vara fördelaktigt för att stödja din allmänna hälsa.
Eftersom kurkumin är fettlösligt är det avgörande att kombinera det med fett för att säkerställa att kroppen kan absorbera och använda det optimalt. Detta är också anledningen till att Stig Bengmarks gurkmeja innehåller en fetthaltig bas, som ökar upptaget och gör att kroppen effektivt kan tillgodogöra sig kurkuminets hälsofördelar.
De inflammationsdämpande egenskaperna sitter i det gula pigmentet och består av molekylen kurkumin. Kurkumin har en låg biotillgänglighet vilket gör att vår kropp har svårt att tillgodogöra sig den som den är. Därför behöver vi underlätta och tillsätta ämnen för att få ut maximalt med hälsoeffekter. Ett kosttillskott med gurkmeja hjälper dig på ett enkelt och konsekvent sätt att få i dig tillräcklig mängd.
Kurkumin (extrakt från gurkmejan) har dålig biotillgänglighet och behöver kombineras med något ämne för att kunna tas upp mer effektivt i kroppen. I tidigare forskning använde man piperin (extrakt från peppar) men i nyare forskning används främst fetthaltiga baser.
För att få effekt av piperin är det nämligen nödvändigt med höga doser, vilket inte är optimalt i kosttillskott. Piperin kan dessutom ha en negativ effekt på vanliga läkemedel vilket i sin tur kan kräva en ökad dosering av läkemedel.
Fett däremot ger en ökad biotillgänglighet och har möjlighet att absorberas. Kurkumin är fettlösligt och blir stabilare när det omsluts av fett och stannar längre i kroppen innan nedbrytning. Fett har heller inga negativa effekter på andra läkemedel.
Genom en ökad biotillgänglighet kan dessutom mindre doser användas. Det innebär mindre risk för överdosering eller att få i sig giftiga mängder. För att få bästa möjliga upptag av kurkumin rekommenderas därför att äta gurkmeja tillsammans med fett. Stig Bengmarks kosttillskott med gurkmeja innehåller fettkällan fosfolipider för att förbättra biotillgängligheten utan att behöva tillsätta piperin.
Förutom via kosttillskott kan du äta gurkmeja färsk (gurkmejarot) eller i pulverform. Du kan med fördel använda gurkmeja i matlagning – till exempel i curry, grytor och soppor. Men det är viktigt att notera att kurkumininnehållet i gurkmejakryddan ofta är lågt, vilket gör det svårt att få i sig tillräckliga mängder enbart via kost. Eftersom gurkmeja har låg biotillgänglighet krävs det ganska höga doser för att du ska få hälsoeffekterna. Det gör att många föredrar kosttillskott för att säkerställa att få i sig tillräckligt med kurkumin.
https://stigbengmark.com/gurkmeja-det-antiinflammatoriska-guldet/
https://supersynbiotics.se/maghalsa/kost/sa-far-du-ut-maximalt-av-gurkmejans-positiva-halsoeffekter/
Bengmark S. Curcumin, an atoxic antioxidant and natural NFkappaB, cyclooxygenase-2, lipooxygenase, and inducible nitric oxide synthase inhibitor: a shield against acute and chronic diseases. JPEN J Parenter Enteral Nutr. 2006;30:45-51
Bengmark S. Plant-derived Health-Effects of Turmeric and Curcumenoids. Kuwait Medical Journal 2006, 38 (4): 267-275
Bengmark S. Control of systemic inflammation and chronic disease – the use of turmeric and curcumenoids. In Nutrigenomics and proteonomics in health and disease. Food factors and gene interaction. Edited by Y Mine, K Miyashita, F Shahidi, Wiley-Blackwell 2009
Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no