Stig Bengmark - En sann inspiratör inom hälsa | Super Synbiotics
MAGHÄLSA /

Stig Bengmark – en sann inspiratör inom hälsa

Den 10 april 2019 fyllde Stig Bengmark – författare till boken Välj Hälsa! och upphovsman till Synbiotics – 90 år! Vi är otroligt glada och tacksamma över det jobb som Stig gör för att främja god hälsa i Sverige och i världen. Stig brinner genuint för den hälsosamma livsstilen och han ser det som sin livsgärning att sprida sin kunskap till så många som möjligt.

Från läkarexamen till Professor och forskare

Stig Bengmark föddes 1929 i Östervåla utanför Uppsala och tog 1956 sin läkarexamen från Lunds Universitet. Därefter väntade en lång och framgångsrik karriär som Professor i kirurgi, samt chefskirurg och klinikchef på Lunds Universitetssjukhus (1970-1994). Under sin tid i Lund gjorde Stig ett stort avtryck som chef då han bland annat moderniserade klinikens arbetssätt och delade upp det som tidigare kallats Allmänkirurgi till 8-9 medicinskt självständiga team. Stig var även en drivande kraft inom forskningen, både som inspiratör, handledare, och forskare. Leverkirurgin blev Stigs huvudintresse och än idag ses Stig som en pionjär inom området i Sverige.

Professor Emeritus och forskningen kring tarmfloran

Under sin tid som kirurg blev Stig allt mer övertygad om att dåliga matvanor och en ohälsosam livsstil låg till grund för de livsstilssjukdomar och hälsoproblem som dominerar västvärldens sjukvård. Formellt sett gick Stig i pension 1994, men arbetet slutade inte där. Som Professor Emeritus och gästprofessor vid Universitetet i London sedan 1999 fortsätter Stig än idag att studera kopplingen mellan livsstil, tarmfloran och inflammation närmare. Stigs forskning ligger även till grund för vårt kosttillskott Synbiotic.

Hälsoinspiratör och förebild

De senaste 30 åren har Stig ägnat åt att forska, föreläsa och sprida budskapet att vi genom en tarmvänlig kost och en sund livsstil kan ta makten över vår egen hälsa. Förutom den kunskap och erfarenhet som Stig besitter så föregår han själv med det bästa exemplet – Stig lever som han lär och är vid 90 års ålder full av energi och drivkraft. För att sprida hälsans budskap vidare har Stig sammanfattat sin forskning samt sina bästa recept och tips i boken Välj Hälsa! som släpptes november 2018.

Tack Stig för det fantastiska jobb du gör och stort Grattis!

MER FRÅN:

Bakterier & fibrer för din mage

  • Baserat på 15 års forskning
  • Producerat i Sverige
  • Naturligt - inga tillsatser

nyheter och tips för din tarmflora