
Allergier ökar i samhället, både livshotande allergier och mer säsongsbetonade. Många är till exempel allergiska mot pollen och tvingas möta våren med allergiska reaktioner, men det behöver inte vara så. Det finns forskning som visar att en balanserad tarmflora minskar risken att utveckla allergi, läs mer om hur allt börjar i tarmfloran.
När tarmfloran är i obalans försvagas kroppens försvar, vilket kan öka risken för allergiska reaktioner. Pollen är en vanlig utlösande faktor, men även mat spelar en stor roll. 90 procent av alla matrelaterade allergiska reaktioner orsakas av mjölk, ägg, nötter, vete, soja, fisk och skaldjur.
Allergier uppstår när kroppen identifierar vissa ämnen, som pollen eller gluten, som främmande och startar en försvarsreaktion. Hur vi reagerar beror på hur förberett vårt immunsystem är. En balanserad tarmflora minskar allergirisken, då det hjälper kroppen att hantera dessa ämnen, medan en försvagad flora kan göra oss mer mottagliga för allergier.
Forskning visar att normala försvarsmekanismer störs kraftigt hos individer som inte tar hand om sin tarmflora, får antibiotikabehandling eller utsätts för kemikalier. Till exempel har studier på möss visat att de som behandlats med antibiotika som nyfödda senare i livet utvecklade jordnötsallergi.
Studier på djur pekar på att probiotika kan motverka allergier. Möss som fått laktobaciller uppvisade en kraftigt minskad risk för att utveckla astma. Liknande tester på människor ger lovande resultat. Redan för 15 år sedan genomförde finska forskare en studie där gravida kvinnor från allergibenägna familjer fick probiotika under graviditetens sista månader. Deras barn fick även behandling med probiotika under de första sex månaderna i livet, och då halverades förekomsten av allergier.
Att stärka tarmfloran genom en hälsosam kost och probiotika kan alltså vara en viktig strategi för att minska risken för allergiska reaktioner.
En bra fungerande tarmflora är alltså en förutsättning för ett riktigt skydd mot en mängd olika allergier. Människor som inte får möjlighet att utveckla en bra tarmflora och ett bra immunförsvar blir ett lätt byte för allergier och kroniska sjukdomar. För att skapa en bra tarmflora med många goda bakterier som skyddar mot sjukdomar behöver vi äta växtfibrer. Idag äter många av oss dock industriellt framställd västerländsk mat som saknar de där fibrerna som de goda tarmbakterierna älskar.
Om du vill undvika framtida allergier kan det vara god idé att äta en fiberrik kost eller att tillsätta bra bakterier på annat sätt. Forskning visar att allergiska barn har lägre nivåer av de kortkedjiga fettsyrorna propionsyra, ättiksyra och smörsyra i sin tarm jämfört med icke-allergiska barn. Genom att tillsätta viktiga hälsobringande fibrer tycks till exempel nivån av dessa viktiga korta fettsyror i tarmen kunna öka.
Cao S et al The role of commensal bacteria in the regulation of sensitization to food allergens. FEBS Lett. 2014;588:4258-4266
Stefka AT et al Commensal bacteria protect against food allergen sensitization. Proc Natl Acad Sci USA. 2014;111:13145-13150
Yu J et al Allergy Asthma Immunol Res. 2010,2,199-205
Kalliomäki M et al Lancet 2003;361(9372):1869-1871
Strachan (Strachan DP (1989) Hay fever, hygiene, and household size. BMJ 299(6710):1259–1260)
Erika Isolauri & Seppo Salminen’s arbete
Böttcher MF et al Clin Exp Allergy 2000;30,1591
Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no