Tarmfloran överförs från mamma till barn - Super Synbiotics
MAGHÄLSA /

Tarmfloran överförs från mamma till barn

Forskning visar allt tydligare på betydelsen av tarmfloran för vår hälsa. Men visste du att tarmfloran överförs från mamma till barn? Och att ta hand om sin tarmflora därmed inte bara påverkar sig själv utan även det blivande barnet under en graviditet, och har långsiktigt positiva följder för barnets hälsa även senare i livet?

Tarmflorans ursprung

Forskning har visat att den första överföringen av mikrober (bakterierna vi bland annat har i tarmen) till ett barn sker under förlossningen. Barn födda vaginalt kan ha en större mångfald av mikrober från moderns tarmflora jämfört med de barn som föds med kejsarsnitt. 

Mammans tarmflora kan faktiskt också spela en avgörande roll i utvecklingen av barnets tarmflora. Man har sett att barn vars mödrar hade en mångfaldig tarmflora (rikligt med tillskott av goda bakterier) hade en bättre utveckling av sitt eget immunförsvar jämfört med barn vars mödrar hade en mindre mångfaldig tarmflora. 

 

Förlossning och skydd mot framtida sjukdomar

Barn som föds med kejsarsnitt kan ha en ökad risk för allergier och autoimmuna sjukdomar. Då jämfört med barn som föds vaginalt. Forskare har vid en studie undersökt tarmflorans utveckling hos en grupp barn och den visade att barn födda med kejsarsnitt hade en tarmflora med mindre mångfald, och specifikt skyddet mot allergier, under sina första två levnadsår. Studien nämner också att med en medvetenhet kring hur olika förlossningssätt kan påverka barnets hälsa finns det möjlighet att förbättra förutsättningarna. Till exempel kan tidiga smakprov av vanlig mat hjälpa till att främja en tarmflora med mer mångfald hos barn födda med kejsarsnitt. 

Att tillsätta goda bakterier har visats ha ett positivt samband med hälsan och en reducerad förekomst av allergier. Dessutom en reducerad risk för vissa sjukdomar senare i livet. 

Även om det är fördelaktigt att föda vaginalt för att överföra en mångfaldig tarmflora till barnet, så betyder inte ett kejsarsnitt att det inte går att ha en hälsosam tarmflora och ett starkt immunförsvar senare i livet. Barn som föds med kejsarsnitt kan ha en mindre mångfaldig tarmflora i början av livet. Men tarmfloran kan mogna och diversifieras över tid genom rätt kost och livsstilsval. Så vid kejsarsnitt, fokusera på att främja en sund tarmflora hos barnet genom kost och livsstilsval över tid.

 

Vad kan du som blivande mamma göra för att påverka ditt barns tarmflora? 

För att främja en hälsosam tarmflora för ditt barn under graviditeten är det viktigaste du kan göra att hålla din egen tarmflora i balans. Det kan du göra via en hälsosam och varierad kost som är rik på fiber. Dessutom kan ett intag av mjölksyrabakterier bidra till en förbättrad tarmflora. Synbiotika är väldigt bra då den förser tarmen med nyttiga bakterier och näringsämnen den behöver för att överleva och frodas.

Vidare är det viktigt att undvika faktorer som kan skada tarmfloran, såsom stress och en ohälsosam kost. Stress kan påverka tarmfloran negativt genom att öka produktionen av kortisol, ett hormon som kan störa balansen mellan olika mikrober i tarmen. Genom att hantera stressen via till exempel mindfulness, meditation eller andra avkopplande aktiviteter kan du också bidra till att främja en balanserad tarmflora.

När det gäller kosten är det viktigt att undvika mat som kan vara inflammatoriskt för tarmen. Genom att istället äta en antiinflammatorisk kost rik på grönsaker, fisk och fullkorn kan du bidra till att minska inflammationen i tarmen och främja tillväxten av goda bakterier.

 

Hur du kan främja en hälsosam tarmflora under graviditeten:

– Äta en varierad kost rik på fibrer från grönsaker och fullkornsprodukter.

– Äta en antiinflammatorisk kost med mycket fisk, nyttiga fetter och antioxidantrika livsmedel.

– Addera mjölksyrabakterier för att stödja tillväxten av nyttiga tarmbakterier.

– Försöka att undvika stress och hantera det genom till exempel mindfulness, meditation eller andra avkopplande aktiviteter.

 

Hur vet du om din tarmflora är i balans? Gör något av våra tarmtest!

 

Källor

https://www.forskning.se/2021/04/01/tarmfloran-hos-barn-fodda-med-kejsarsnitt-mognar-med-tiden/

https://www.diabetesportalen.lu.se/artikel/kejsarsnitt-ger-mager-tarmflora-och-risk-autoimmun-sjukdom

https://stigbengmark.com/graviditet-amning-livsstil/

“Developmental trajectory of the healthy human gut microbiota during the first 5 years of life” Cell Host & Microbe. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1931312821001001?via%3Dihub,

https://foodpharmacy.se/2016/11/kan-gravida-ata-synbiotika/

 

Vidare läsning

Studie av Gomez de Agüero et al. ”The maternal microbiota drives early postnatal innate immune development”. 17/3- 2016. Science. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25760553/

https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/sa-arver-du-din-mammas-tarmflora 

https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2020/l-2020-nr-11-risker-och-nyttor-med-probiotiska-mikroorganismer-under-graviditet-och-amning.pdf

MER FRÅN:

Bakterier & fibrer för din mage

  • Baserat på 20 års forskning
  • Producerat i Sverige
  • Naturligt - inga tillsatser

nyheter och tips för din tarmflora

Hallo

Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no