Mikrobiom, synbiotika, dysbios - Vad betyder det? | Super Synbiotics
MAGHÄLSA /

Mikrobiom, synbiotika och dysbios – Vi reder ut begreppen

Har mjölksyrabakterier något med mjölk att göra? Och vad är egentligen skillnaden mellan mikrobiom, mikrobiota och tarmflora? I denna artikel har vi sammanställt en lista på några begrepp som är vanligt förekommande när vi pratar om tarmfloran.

Probiotika

Probiotika är ett annat ord för levande bakterier som kan ha en positiv effekt på hälsan. En stor del av dessa goda bakterier är så kallade mjölksyrabakterier som är vanliga i olika typer av probiotiska tillskott och livsmedel.

Prebiotika

Prebiotika är en typ av fibrer som fungerar som mat till bakterierna i tarmen och hjälper dem att trivas. Dessa fibrer passerar orörda genom tunntarmen och börjar förbrännas först i grovtarmen av våra tarmbakterier.

Synbiotika

Synbiotika är en blandning av goda bakterier (probiotika) och fibrer (prebiotika).

Mikrobiom

Mikrobiom är de mikroorganismer som lever samlade i en viss biologisk miljö, till exempel på huden eller i munnnen. Mikrobiomet i våra tarmar kallas för mikrobiotan eller tarmfloran.

Mikrobiota

Mikrobiotan är den samling av mikroorganismer – såsom bakterier, svampar och virus – som lever naturligt i mag- och tarmkanalen.

Tarmfloran

Tarmfloran är den del av mikrobiotan som finns i tarmen.

Mjölksyrabakterier

Mjölksyrabakterier är en typ av goda bakterier som har förmågan att jäsa olika sockerarter och omvandla dem till mjölksyra. Mjölksyra finns i naturen och bildas även naturligt i kroppen. Mjölksyrabakterier innehåller inte mjölk eller mjölkprodukter.

Antiinflammatorisk

Ordet antiinflammatoriskt används ofta för att beskriva livsmedel och en kosthållning som motverkar eller dämpar inflammation

Dysbios

Dysbios är ett annat ord för den obalans som kan uppstå mellan goda och onda bakterier i tarmfloran.

Kronisk inflammation

Inflammation är kroppens naturliga försvar vid till exempel infektioner, eller vävnadsskador. Denna typ av inflammation kallas även akut inflammation och visar sig genom bland annat rodnad och svullnad. Kronisk inflammation som även kallas tyst eller låggradig inflammation, innebär att kroppen arbetar på samma sätt som vid akut inflammation men under en längre tid. Detta tillstånd kan bidra till uttröttning av immunförsvaret och tros även ligga bakom många vanliga livsstilssjukdomar och kroniska sjukdomar.

MER FRÅN:

Bakterier & fibrer för din mage

  • Baserat på 20 års forskning
  • Producerat i Sverige
  • Naturligt - inga tillsatser

nyheter och tips för din tarmflora

Hallo

Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no