MAGHÄLSA /

Vad är antiinflammatorisk kost?

Du har säkert hört begreppet antiinflammatorisk kost förut, men vad är det egentligen? I grund och botten handlar det om att minska inflammation i kroppen, genom att äta rätt mat och tillaga den på rätt sätt. Läs vidare för att ta del av vår lista på vilka livsmedel som främjar respektive hämmar inflammation.

Vad är antiinflammatorisk kost?

Antiinflammatorisk kost består huvudsakligen av livsmedel som har en dämpande effekt på inflammation i kroppen, framförallt olika typer av föda från växtriket. Parallellt med detta undviks mat och livsmedel som kan öka inflammation – exempelvis socker och transfetter.

Äta antiinflammatoriskt och dämpa inflammation – varför är det viktigt?

Så kallad akut inflammation är inte farlig – det är kroppens naturliga reaktion och skydd när vi utsätts för hot (exempelvis kemikalier och elakartade bakterier) eller skador. Denna typ av inflammation visar sig exempelvis genom rodnad, svullnad och värmeökning. Låggradig eller kronisk inflammation, å andra sidan, är när inflammation ligger och pyr i kroppen dag ut och dag in, trots att kroppen inte är utsatt för ett direkt hot. Det är i detta fall som inflammation kan bli skadlig. Den låggradiga inflammationen kan orsakas av flera saker, till exempel övervikt, ohälsosam kost, stress och rökning.

Fördelar med antiinflammatorisk mat

Överlag är den antiinflammatoriska maten mycket hälsosam och stämmer till stor del överens med de nationella kostrekommendationer som ges idag. Eftersom en antiinflammatorisk kost består till största delen av olika typer av växtföda är den även rik på fibrer, vitaminer, antioxidanter och andra nyttigheter.

Lista på antiinflammatoriska livsmedel

  • Gröna bladgrönsaker (spenat, grönkål m.fl.)
  • Frukt och bär (jordgubbar, blåbär, körsbär, apelsiner m.fl.)
  • Nötter och fröer (mandlar, valnötter m.fl.)
  • Övriga grönsaker (fokus på variation och ät gärna efter säsong)
  • Glutenfria sädesslag (amarant, durra, teff och quinoa)
  • Baljväxter (olika typer av bönor, ärtor och linser)
  • Fermenterad mat som kimchi och surkål
  • Antiinflammatoriska kryddor (gurkmeja, cayennepeppar, kryddnejlika, ceylon-kanel m.fl.)
  • Vildfångad fisk (t.ex. makrill, torsk och sej)

Lista på inflammatoriska livsmedel

  • Socker (marmelader, sylt, kaffebröd, godis, läsk)
  • Raffinerade kolhydrater (vitt bröd, vit pasta, vitt ris)
  • Friterad mat
  • Rött kött och processat kött (t.ex. korv och bacon)
  • Härdade fetter som t.ex. margarin
  • Gluten
  • Mjölkprodukter

Tips för att äta mer antiinflammatoriskt

  • Låt råa grönsaker utgöra majoriteten av kosten
  • Undvik att hetta upp maten mer än 100 grader
  • Följ 80-10-10-regeln – 80 procent färska/frysta frukter och grönsaker, 10 procent vegetabiliskt fett (avokado, kokos, nötter etc.), 10 procent protein (baljväxter, viltfångad fisk etc.)
  • Minska köttintaget till max 300 gram per vecka

 

Referenser:

Välj Hälsa av Stig Bengmark

Harvard Health Publishing. (2021). Foods that fight inflammation. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/foods-that-fight-inflammation

 

Beställ vårt kosttillskott Synbiotic15 och boken Välj Hälsa av Stig Bengmark här >>

 

MER FRÅN:

Bakterier & fibrer för din mage

  • Baserat på 20 års forskning
  • Producerat i Sverige
  • Naturligt - inga tillsatser

nyheter och tips för din tarmflora

Hallo

Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no