Du har säkert hört begreppet antiinflammatorisk kost förut, men vad är det egentligen? I grund och botten handlar det om att minska inflammation i kroppen, genom att äta rätt mat och tillaga den på rätt sätt. Läs vidare för att ta del av vår lista på vilka livsmedel som främjar respektive hämmar inflammation.
Antiinflammatorisk kost består huvudsakligen av livsmedel som har en dämpande effekt på inflammation i kroppen, framförallt olika typer av föda från växtriket. Parallellt med detta undviks mat och livsmedel som kan öka inflammation – exempelvis socker och transfetter.
Så kallad akut inflammation är inte farlig – det är kroppens naturliga reaktion och skydd när vi utsätts för hot (exempelvis kemikalier och elakartade bakterier) eller skador. Denna typ av inflammation visar sig exempelvis genom rodnad, svullnad och värmeökning. Låggradig eller kronisk inflammation, å andra sidan, är när inflammation ligger och pyr i kroppen dag ut och dag in, trots att kroppen inte är utsatt för ett direkt hot. Det är i detta fall som inflammation kan bli skadlig. Den låggradiga inflammationen kan orsakas av flera saker, till exempel övervikt, ohälsosam kost, stress och rökning.
Överlag är den antiinflammatoriska maten mycket hälsosam och stämmer till stor del överens med de nationella kostrekommendationer som ges idag. Eftersom en antiinflammatorisk kost består till största delen av olika typer av växtföda är den även rik på fibrer, vitaminer, antioxidanter och andra nyttigheter.
Harvard Health Publishing. (2021). Foods that fight inflammation. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/foods-that-fight-inflammation
Beställ vårt kosttillskott Synbiotic15 och boken Välj Hälsa av Stig Bengmark här >>
Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no