Så kan en god tarmflora ge dig bättre hy - Super Synbiotics
MAGHÄLSA /

Tarmfloran och huden – så kan en god tarmflora ge dig bättre hy

Allt fler studier visar att magen har minst lika stor inverkan som hjärnan på hur vi mår. En balanserad tarmflora gör underverk för såväl vår fysiska som vår mentala hälsa, och kan till och med ge oss bättre hy. Precis som magen har också huden en flora av goda bakterier som är viktiga för hälsan och påverkas av vår kost och livsstil. Hur huden mår påverkas samtidigt av bakterierna i tarmen och kan bli lidande om tarmfloran inte är i balans. I den här artikeln förklarar vi kopplingen mellan huden och tarmfloran och ger tips på hur du kan få bättre hy genom att ta hand om de goda bakterierna – både i magen och på huden.

Vi har miljontals bakterier på huden – som ska vara där

Precis som vår tarmflora består av en mängd bakterier, virus och andra mikroorganismer har även huden ett ekosystem av mikroorganismer. På varje kvadratcentimeter av vår hud lever minst en miljon bakterier tillsammans med olika svampar, virus och kvalster. Dessa mikroorganismer skyddar mot infektioner, främjar sårläkning och fungerar samtidigt som en skyddande barriär mot externa påfrestningar från omvärlden. Huden är dessutom kroppens största organ, och mikroorganismerna på huden påverkar även resten av kroppen. Vi är med andra ord beroende av en balanserad bakterieflora på huden för att hela kroppen ska må bra.

De goda bakterierna motverkar hudproblem

Forskning visar att personer med mycket acne inte har samma mångfald av mikroorganismer på huden som personer utan acne. Studier har även visat att hudåkommor som rosacea, acne och psoriasis kan orsakas av en obalans i hudens bakterieflora, samtidigt som en balanserad bakterieflora på huden kan motverka vissa typer av hudcancer. Dessvärre använder vi idag massor av hygienprodukter som rubbar balansen bland hudens mikroorganismer då de innehåller starka kemikalier som kan minska mängden goda bakterier på huden, vilket i längden kan leda till hudproblem.

En välmående hy börjar med god maghälsa

Tarmfloran bidrar till att behålla balans och jämvikt i kroppen och en obalans i tarmfloran kan ha stor inverkan på kroppens övriga organ, speciellt vår hud. Allt fler studier kopplar samman bra hy med en god maghälsa, där en balanserad tarmflora har visat sig motverka hudproblem som eksem, acne och rosacea. Magen och huden har en konstant pågående dialog där obalans i tarmfloran har direkt inverkan på hur huden mår. Tarmfloran står för 70 % av vårt immunförsvar och påverkar de näringsämnen, hormoner och enzymer som vår kropp behöver för att må bra. Om vi har en obalans i tarmfloran är huden ofta en första indikator på att någonting är fel.

Typiska hudproblem som kan vara tecken på att tarmfloran inte är i balans är finnar, utslag, rodnad, torrhet eller att huden bara känns glåmig och mindre spänstig. Forskning visar att det finns en stark koppling mellan inflammationer i tarmen och inflammationer i huden, där personer med acne och rosacea är tio gånger mer benägna att ha problem med magen. Man har även sett att 34 % av personer med IBS lider av hudproblem kopplat till magsjukdomen. Att ta hand om tarmen och se till att ha en god maghälsa kan med andra ord ge din hud en lyster och klarhet som hudvårdsbehandlingar och krämer aldrig kommer i närheten av.

Tre tips för en strålande hy och harmonisk tarmflora

1. Ät en fiberrik kost som innehåller mycket prebiotika

Prebiotika är en typ av svårsmälta fibrer som ger näring åt de goda bakterierna, hjälper matsmältningsprocessen, hämmar tillväxten av farliga bakterier och stärker immunförsvaret. En kost som innehåller mycket prebiotika stimulerar mångfalden av goda bakterier och gör underverk för hälsan. Några exempel på livsmedel du kan välja för att förse kroppen med välbehövlig prebiotika är valnötter, lök, sparris, kronärtskocka, vitlök, havregryn, röda linser och sojabönor.

2. Stärk tarmfloran med goda bakterier

För att bevara de goda bakterierna på huden bör du undvika att använda alltför starka tvålar och ansiktstvättar. Det kan vara en god idé att se över produkterna i badrumsskåpet och kanske byta ut några av dem mot milda produkter. Det finns även en del hudvårdsprodukter med tillsatt probiotika som kan hjälpa till att bevara den mångfald av bakterier och andra mikroorganismer som din hud behöver för att må bra.

3. Boosta med extra bakterier – och behåll dem

Det kan vara bra att addera lite extra av de goda magbakterierna som ett komplement till en närings- och fiberrik kost med mycket frukt och grönsaker – det ger mikroorganismerna i tarmen en extra boost. Prova till exempel att addera fermenterade livsmedel som innehåller levande bakterier till din dagliga kost, till exempel genom ett par matskedar surkål eller kimchi. Goda bakterier (probiotika) och fibrer (prebiotika) går även att få i sig i koncentrerad form som ett synbiotika-tillskott – läs mer här!

 

Referenser:

https://www.sciencedaily.com/releases/2008/01/080130170325.htm

https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180301103701.htm

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6048199/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25291137/

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/phpp.12334

https://waojournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40413-017-0160-5

 

MER FRÅN:

Bakterier & fibrer för din mage

  • Baserat på 15 års forskning
  • Producerat i Sverige
  • Naturligt - inga tillsatser

nyheter och tips för din tarmflora