Växtbaserad kost och fibrer - Super Synbiotics
MAGHÄLSA /

Växtbaserad kost och fibrer

Det finns många fördelar med att äta mer växtbaserad mat. Det är till exempel väsentligt att vi får i oss tillräckligt med växtfibrer för att vi och vår tarmflora ska må bra. I denna artikel ger vi tips och inspiration till att äta mer växtbaserad mat och hur du får i dig ordentligt med fibrer.

Växtfiber & tarmfloran 

Växtfiber är väsentligt för vår tarmflora, de är nämligen tarmbakteriernas viktigaste föda. Om vi inte får i oss fibrer kommer våra tarmbakterier att försvinna. När dessa bakterier försvinner riskerar vi att få ökad inflammation i kroppen, följt av flera kroniska sjukdomar. Att äta en kost rik på växtfibrer minskar också risken för hjärt- och kärlsjukdomar, stroke och cancer.  

De godartade bakterierna i vår tarmflora är alltså beroende av en kost fylld av växtföda och fibrer. Men studier visar att vi i västvärlden inte får i oss tillräckligt med fibrer. I genomsnitt äter vi 15 gram om dagen. Det kan jämföras med våra förfäder som åt upp till 1,5 kg råa plantor varje dag (mostavarande ca 150 gm växtfibrer). Läs mer om vilka näringsämnen vi behöver få i oss och om hur vilka livsmedel vi väljer kan vara avgörande för vår hälsa.  

Professor Stig Bengmark har i sin forskning skrivit mycket om växtföda, växtfibrer och huruvida kött är bra för oss. I Stigs artiklar om kostråd återfinns citatet: “Ofta händer det att jag ombeds att med en mening sammanfatta mina hälsoråd. Då brukar jag svara: ”Byt ut bondens produkter mot trädgårdsmästarens”. För att de goda bakterierna i din tarmflora ska må bra rekommenderar Stig att äta minst 800 gram – 1 kg växtföda per dag och han premierar att äta det rått och alltså inte alls hetta upp råvarorna. Djupfrysta grönsaker går också bra då de är rika på antioxidanter och fibrer.  

Några av de växtfibrer som Stig speciellt nämner som viktiga för oss är pektin, inulin, betaglukaner och resistent stärkelse – samtliga finner du i kosttillskottet Synbiotic 

  

Byten i kosten för mer fibrer 

Växtbaserad mat är en bra källa till fibrer och det finns vissa direkta byten du kan göra i kosten, som dessutom är antiinflammatoriska och bra för tarmfloran. Genom att byta ut enkla ingredienser i vanliga rätter kan du automatiskt få i dig mer fibrer i din kost och flera andra hälsofördelar.  

Läs våra recept på kall potatissallad, overnight oats och vegansk bolognese i 3 enkla byten för mer fibrer.  

 

Fiberrika kosttillskott  

Det kan vara svårt att hålla koll på hur mycket du behöver få i dig via maten. Då är kosttillskott ett bra sätt att se till att du får i dig tillräckligt med kostfiber. Läs mer om Synbiotic och köp Synbiotic här. 

 

Källor 

https://stigbengmark.com/vilka-livsmedel-vi-valjer/  

https://stigbengmark.com/oka-ditt-intag-av-vaxtfibrer/  

https://stigbengmark.com/stigs-budord-at-massor-med-vaxtfoda/

MER FRÅN:

Bakterier & fibrer för din mage

  • Baserat på 20 års forskning
  • Producerat i Sverige
  • Naturligt - inga tillsatser

nyheter och tips för din tarmflora

Hallo

Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no