Lagom nyttiga lussekatter - Super Synbiotics
MAGHÄLSA /

Lagom nyttiga lussekatter

När lucia står på glänt och vi närmar oss julen så känns det som en självklarhet att baka lussekatter. Den goda saffranssmaken är en favorit hos många och vi har tagit fram en lite nyttigare variant på de traditionella lussekatterna – perfekt för en hälsosam jul. Dessa lussekatter är nämligen glutenfria, veganska och dessutom fiberrika!

Recept

5-6 dl havremjöl (glutenfritt)

3-4 dl rismjöl

0,75 dl psylliumfröskal (kallas även psyllium husk)

1 tsk salt

0,75 dl kokosolja

1 g saffran

5 dl havredryck

50 g jäst

1 dl akacia honung

 

Gör så här:

  • Ta fram två olika skålar för att blanda ingredienserna i. Blanda havremjöl, rismjöl, psyllium och salt i en bakskål och låt stå.
  • Smält kokosoljan i en kastrull tillsammans med saffranet på medelhög värme. Häll sedan i havredrycken och värm till 37 grader.
  • Smula jästen i den andra bakskålen tillsammans med saffransdrycken och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt sedan akaciahonungen.
  • Tillsätt mjölet successivt tills degen är slät. Den kommer vara ganska lös men kommer bli fastare under jäsningen. Om degen är för lös efter jäsning, tillsätt lite extra havremjöl. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter på en dragfri plats.
  • Ta fram bakplåtspapper och bakplåtar samt en slät porslintalrik för att rulla ut lussekatterna. Smält 1 msk kokosolja och ställ åt sidan.
  • Den jästa degen behöver inte knådas utan kan formas direkt. Dela den först i 4 lika stora delar, sedan varje del i 10 bitar, det blir ca 3-4 msk deg per bit. Forma degbitarna med lätt oljade händer till lussekatter. Vid behov, använd mjöl, men var försiktig då det finns risk att lussekatterna blir torra. Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt, tryck i russin och låt jäsa ca 1 timme under bakduk på en dragfri plats, gärna där det är lite varmt.
  • Värm ugnen till 150 grader. Blanda lite akaciahonung och havredryck och pensla lussekatterna precis innan de ska bakas. Baka en plåt i taget mitt i ugnen i ca 20-25 minuter tills de blivit gyllenbruna. Låt svalna på galler under bakduk.
MER FRÅN:

Bakterier & fibrer för din mage

  • Baserat på 20 års forskning
  • Producerat i Sverige
  • Naturligt - inga tillsatser

nyheter och tips för din tarmflora

Hallo

Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no