MAGHÄLSA /

Asiatisk misolax med bovetenudlar

Asiatisk misolax med bovetenudlar (2 portioner)

Ingredienser:

4 msk ekologisk vit misopasta

2 msk mirin (alkoholfritt) eller äppelcidervinäger

2 msk glutenfri japansk sojasås

½ tsk rostad sesamolja

Valfritt: ½- 1 färsk lime eller citron

2 x 100 g vildlaxfiléer

1 paket (ca 200g) bovetenudlar (glutenfria)

150 ml frysta skalade edamamebönor

1 avokado

Svarta sesamfrön

Valfritt: Färsk koriander

 

Gör så här:

1. Blanda misopasta, mirin, sojasås och sesamolja i en skål till en marinad.
2. Tvätta laxen i kallt vatten, torka med hushållspapper och lägg i en ugnssäker plåt (glas eller rostfritt stål).
3. Täck laxen med hälften av miso-marinaden och låt marinera i kylen i mellan 20 min – 4 timmar.
4. Tillsätt några skedar vatten i marinadmixen som är kvar och ställ in i kylen. Det här blir din dressing.
5. Tillaga laxen i ugnen på 130°C i 20–40 min, tills den är genomstekt, eller tills laxen når en innertemperatur 48 °C för medium stekt eller 52 °C för genomstekt.
6. Koka under tiden bovetenudlarna i vatten (enligt instruktioner på förpackningen).
7. Skölj edamamebönor i vatten (se till att de tinar) och skär avokadon.
8. Uppläggning – börja med nudlar, edamamebönor, avokado, lax, ringla över misodressingen och strö de svarta sesamfröna ovanpå. Valfritt – pressa lite färsk limejuice på toppen och tillsätt lite färsk koriander.

Njut!

Tips: Det här är en fantastisk maträtt att ta med till lunch på jobbet nästa dag. Du kan förbereda allt kvällen innan och se till att pressa lite lime eller citron ovanpå avokadon för att undvika att den blir brun över natten eller ta med en halv avokado som den är i skalet. Läs mer om nyttiga matlådor här.

 

Hälsofördelar

Lax är en bra proteinkälla, 22-25g protein per 100 gram. Lax är även en källa till Omega-3-fettsyror, som är viktiga för hjärnans och hjärthälsa. Den innehåller även mycket selen, vilket är viktigt för vår sköldkörtelfunktion och reproduktiva hälsa. Den är också rikt på vitamin B12, viktigt för att producera röda blodkroppar och reglera det centrala nervsystemet.

Om möjligt, försök att välja vild fisk och särskilt små fet vild fisk som till exempel – lax (vild), makrill, ansjovis, sardiner och sill är alla hälsosamma alternativ.

Följ Stigs råd gällande uppvärmning av mat – när mat upphettas på lägre temperaturer kan en längre tillagningstid behövas.

Misopasta innehåller många näringsämnen som har flera hälsofördelar. Den är huvudsakligen gjord av fermenterad sojaböna där jäsningsprocessen främjar de nyttiga bakterierna – som potentiellt ökar matsmältningen, stödjer immunförsvaret och kan hjälpa till att bekämpa sjukdomar.

Observera att miso är ganska salt så om du tittar på ditt saltintag begränsa mängden men eftersom smaken är stark behöver du inte för mycket.

Andra källor till hälsosam fermenterad mat är surkål, kimchi och kombucha.

 

Video

MER FRÅN:

Bakterier & fibrer för din mage

  • Baserat på 25 års forskning
  • Utvecklat i Sverige
  • Naturligt - inga tillsatser

nyheter och tips för din tarmflora

Hallo

Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no