MAGHÄLSA /

Blomkålsbiffar med tahinidressing

En hälsosam huvudrätt (som även kan ätas som förrätt eller tillbehör). Både tahini och blomkål har antiinflammatoriska egenskaper och är dessutom goda tillsammans!

Rostade blomkålsbiffar med tahinidressing

Ingredienser:

1 blomkål
400 g kikärtor, förkokta

Marinad:
1 tsk sötrökt paprikapulver – mild
1 tsk rött paprikapulver
Valfritt: ½ tsk röda paprikaflingor
2 msk avokadoolja
1/2 – 1 st citron
Salt och peppar

Tahini dressing:
2 msk tahinipasta
1 msk MCT-olja eller avokadoolja
2 msk citronsaft (eller saft från 1 citron efter smak)
En nypa salt, efter smak
3 msk vatten, plus 1 tsk vatten (efter behov)

Grönsalad till servering – valfritt:
Grönkålssallad – tvättad och hackad
Sötrökt paprikapulver
Chiliflakes
Färsk citron
Färsk mynta
Granatäpplekärnor
Rostade pumpafrön eller andra nötter och frön

Gör så här:

1. Rengör blomkålen genom att ta bort eventuella gröna blad och blötlägg hela blomkålshuvudet i en skål med saltvatten eller vinägervatten i 15 minuter. Skölj sedan blomkålshuvudet med kallt vatten och klappa det torrt.

2. Låt kikärtorna rinna av och skölj i kallt vatten.

3. Skiva blomkålen i 2–2,5 cm biffar.

4. Blanda marinaden och pensla båda sidorna av blomkålsbiffarna och kikärtorna med marinaden.

5. Lägg blomkålsbiffarna och kikärtorna tillsammans på en ugnssäker plåt och grädda i 180ºC i 15-25 minuter, tills blomkålen är mör i mitten och har fått ljus färg. Tillred inte för länge! Rätten smakar bättre och är nyttigare med lite tuggmotstånd.

6. Gör dressingen genom att blanda alla ingredienser utom vattnet i en skål och blanda väl. Tillsätt långsamt vattnet under vispning tills blandningen är slät och hällbar. Smaka av och justera vid behov.

7. Servera med valfri grönkålssallad (eller annat bladgrönt), hackad färsk mynta, granatäpplekärnor och rostade pumpafrön.

Tips: Dressingen kan förvaras i kylskåp i upp till 5 dagar och även användas till andra rätter. Denna rätt kan serveras ensam som huvudrätt eller som tillbehör. Den är budgetvänlig, vegetarisk och hälsosam.

 

Hälsofördelar

Tahini

Tahinipasta är gjord av rostade sesamfrön. Den har en lätt och nötig smak och är utmärkt för att tillföra kraftfulla antioxidanter till din kost. Tahini har antioxiderande och antiinflammatoriska egenskaper och innehåller en mängd olika vitaminer, mineraler och enkelomättade fetter.

Tahini är en bra källa till fosfor och mangan, båda viktiga för benhälsan. Mangan krävs också för din hjärnfunktion och nervsystem. Det är också en bra källa till vitamin B1(tiamin) som är viktig för energiproduktionen.

Tahinis hälsofördelar kan också inkludera att minska riskfaktorer för hjärtsjukdomar och skydda hjärnans hälsa.

Blomkål

Blomkål som tillhör brassicafamiljen är känd för sina antiinflammatoriska egenskaper och sina hälsofördelar. Korsblommiga grönsaker tillhör växtfamiljen Brassicaceae och är rika på näringsämnen. De är rika på vitamin A, -C, -K, fibrer och folat. Andra exempel på korsblommiga grönsaker inkluderar ruccola, kål, kålrabbi, bok choy, blomkål, vattenkrasse, broccoli, grönkål, mooli, brysselkål och rädisa.

Video

MER FRÅN:

Bakterier & fibrer för din mage

  • Baserat på 20 års forskning
  • Producerat i Sverige
  • Naturligt - inga tillsatser

nyheter och tips för din tarmflora

Hallo

Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no