Hemlagad blomkålspizza - Super Synbiotics
MAGHÄLSA /

Hemlagad blomkålspizza

Ett superhälsosamt recept som är 100 % hemlagat. Degen är gjord på blomkål istället för vetemjöl, vilket gör den helt vete- och glutenfri! Den är dessutom vegetarisk, fiberrik och innehåller många näringsämnen.

Hemlagad blomkålspizza (2 stycken)

Ingredienser:

Pizzadeg (2 bottnar)
400 g tvättad färsk blomkål eller butiksköpt blomkålsris
2 ägg
1 tsk (eller 5 g) joderat havssalt

Tomatsås
400 g ekologiska hackade tomater
1 msk ekologisk tomatpuré
1 msk extra virgin olivolja
1 tsk oregano
En nypa salt

Garnering
2 ägg
Valfritt: Andra pålägg som till exempel kronärtskockor, oliver eller ditt eget favoritpålägg.

Servera med
Hackad färsk persilja eller basilika
Chilipulver eller chiliflakes

Tips! Servera med en sallad gjord på 50 % gröna färska blad (spenat, vattenkrasse, rucola) och 50 % opastöriserad surkål.

Gör så här:

Pizzabotten med färsk blomkål:
1. Skär blomkålen i bitar, skölj bitarna i vatten och använd sedan en matberedare för att mixa tills finhackat.
2. Krama ur överflödigt vatten från blomkålsmixen genom en kökshandduk.
3. Blanda blomkål, ägg och salt i en skål.
4. Dela blandningen i två lika stora delar. Platta till och forma två 2 tunna runda pizzor på bakplåtspapper på en bakplåt.
5. Förgrädda i ugnen på ca 170°C i 10–12 min.

Gör under tiden tomatsåsen:
6. Blanda krossade tomater, olivolja, tomatpuré, oregano och salt i en kastrull. Koka upp och låt puttra i 10-15 min.

Gör pizzan:
7. Bred ut såsen på de förgräddade pizzorna och lägg på dina pålägg. Om du använder ett ägg, gör ett litet runt hål i mitten av pizzan för att undvika att ägget flyter ut för mycket.
8. Tillaga i ugnen i ytterligare 10-15 minuter eller tills ägget är tillagat (enligt din preferens). Alternativt: använd en gaffel för att bryta äggulan efter hälften av tiden.
9. Servera med en sallad gjord på surkål och bladgrönt.

Hälsofördelar:

Blomkålspizzan är 100 % hemlagad utan halvfabrikat, vete- och glutenfri, kolhydratsnål,  fiberrik och innehåller många näringsämnen. Den innehåller även hälsosamma proteiner och kolhydrater. Dessutom är den plånboksvänlig!

Blomkål tillhör familjen Brassicaceae, som även kallas en korsblommig grönsak. Den är antiinflammatorisk, rik på näringsämnen och låg i kalorier. Blomkål är rik på vitamin A, C och K, fiber och även rik på folat.

Korsblommiga grönsaker kan hjälpa till att reglera blodsockret och att balansera östrogennivåerna. Korsblommiga grönsaker är också bra källor till fytonäringsämnen, som är växtbaserade föreningar som kan hjälpa till att minska inflammation.

Välj sulkålsallad som tillbehör – Surkål är ett fantastiskt fermenterat tillbehör som kommer att tillföra goda bakterier (probiotika) till din tarm. Detta kan potentiellt hjälpa matsmältningen och stödja immunförsvaret.

Tomater är en källa till vitamin A och C och innehåller en hälsosam mängd fibrer. Tomater är den rikaste kostkällan till ett fytonäringsämne som kallas lykopen (karotenpigmentet som ansvarar för dess röda färg). Lykopen är en kraftfull antioxidant med många hälsofördelar, inklusive solskydd och förbättrad hjärthälsa. Mindre tomater har högre lykopenhalt än större tomater. Bifftomater har lägst halt och körsbärstomater och babyplommontomater högst innehåll. Ju mognare tomaten är, desto mer lykopen innehåller den.

Genom att koka tomater i 30 min kan mängden lykopen som finns i frukten fördubblas. Värmen omvandlar också lykopenmolekylerna från svårabsorberade kristaller till en mer löslig form som är lättare för din kropp att absorbera. Tomatpuré – är den rikaste formen (kokt och reducerad) och många gånger rikare på lykopen än samma volym färska tomater. Förvara även tomater i rumstemperatur (ej i kylen) då lykopenhalten kan nästintill fördubblas medan de förvaras på bänken.

Tips! Ett enkelt knep för att addera antioxidanter till din kost är att tillsätta en stor sked tomatpuré i dina kokta grytor eller såser några gånger i veckan.

Video

MER FRÅN:

Bakterier & fibrer för din mage

  • Baserat på 20 års forskning
  • Producerat i Sverige
  • Naturligt - inga tillsatser

nyheter och tips för din tarmflora

Hallo

Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no