
Detta är en hälsosam och extra fiberrik variant på traditionell tacos. Tacoskal har bytts ut mot salladsblad, och baljväxterna tillför fibrer som gynnar de goda bakterierna i din tarmflora. Genom att krydda tacosen själv i stället för att använda färdigköpt kryddmix undviker du dessutom de tillsatser som finns i många färdiga tacokryddor.
2 dl puylinser (och/eller 400g köttfärs från gräsätande boskap, kyckling eller kalkon)
3-4 dl vatten
400g krossade tomater
1 tsk smakfri kokosolja (alternativt MCT-olja)
2 tsk tomatpuré
1 tärning kyckling- eller grönsaksbuljong (helst ekologisk)
1,5 dl rivna morötter
1 tsk chilipulver, mild
½ tsk torkad oregano
½ tsk paprikapulver
½ tsk spiskummin
En nypa cayennepeppar
400g förkokta svarta bönor
½ tsk vitlökspulver eller en pressad vitlöksklyfta (valfritt)
¼ tsk lökpulver (valfritt)
Avokadoröra:
2 mogna avokado
Lime eller citron
Salt
Till servering:
Små salladsblad (alternativt glutenfria tortillas)
Hackade körsbärstomater
Hackad salladslök
Färsk koriander
Chiliflakes
Lime
1. Skölj linserna i kallt vatten. Häll linserna i en gryta och tillsätt vatten, krossade tomater, kokosolja, tomatpuré, buljongtärning, rivna morötter och kryddor. Koka upp.
2. Sänk värmen och låt sjuda i 25–30 min, tills linserna är klara. Vid behov, tillsätt mer vatten under tillagningstiden. Rör om då och då för att undvika att linserna fastnar i botten.
3. Skölj de svarta bönorna i kallt vatten och tillsätt bönorna till grytan. Låt sjuda i ytterligare 5 minuter. Om grytans är för lös, låt sjuda längre tills du är nöjd med konsistensen.
4. Smaka av med salt. Tillsätt mer chilipulver eller cayennepeppar vid behov.
5. Mosa avokadon med en gaffel. Smaksätt avokadoröran med pressad lime eller citron och salt.
6. Lägg tacogrytan på salladsbladen, toppa sedan med avokadoröra och valfria tillbehör.
7. Njut!
Detta recept innehåller både fibrer och plantbaserat protein från bönorna och linserna. Du kan själv välja om du vill äta tacon vegetarisk, eller om du vill tillsätta kött till grytan. Receptet innehåller dessutom alla fyra prebiotiska fibrer som finns i Synbiotic15 Daily. Tomaterna och morötterna tillför pektin, salladslöken och vitlöken tillför inulin och baljväxterna tillför resistent stärkelse och betaglukan. Dessa prebiotiska fibrer agerar som mat till de goda bakterierna i tarmfloran.
Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no