Detta är en värmande och lättlagad chili för hela familjen, fylld med näringsämnen för en hälsosam och glad tarm och hjärna.
För 3–4 personer
400 g hackade ekologiska tomater på burk
2 tsk ekologisk kokos- eller linfröolja
4-500 g mager kalkonfärs (vitt kött)
1 lök, hackad
150 g champinjoner, hackade
1 medelstor grön paprika, hackad
1 medelstor röd paprika, hackad
2 msk ekologisk tomatpuré
2-3 vitlöksklyftor, krossade
1 ekologisk kycklingbuljongtärning
1-2 msk mild röd chilipulver
1 tsk malen spiskummin
1 tsk torkad oregano
En nypa cayennepeppar
0,5 tsk salt
200-400 ml vatten
400 g (1 burk) förkokta röda kidneybönor eller blandade bönor, sköljda och avrunna
Topping
2 msk näringsjästpulver
1 avokado
Hackade bladgrönsaker (till exempel färsk koriander, spenat, rucola etc.)
Servera med kokt teff, blomkålsris eller glutenfritt pitabröd
1. Lägg olja, tomater, kalkonfärs, lök, champinjoner, paprika, tomatpuré, vatten och alla kryddor i en stor kastrull, blanda väl och låt koka upp. Fortsätt att sjuda och rör om då och då i cirka 10 minuter tills köttet är genomstekt.
2. Tillsätt de blandade bönorna. Låt sjuda ytterligare 5–10 minuter beroende på hur mycket vätska som finns kvar och hur tjock du vill ha chilin.
3. Smaka av och tillsätt salt och kryddor vid behov.
4. Servera med hackade blandade bladgrönsaker, skivad avokado, strö över näringsjäst och glutenfritt pitabröd, teff eller blomkålsris.
Detta är en hjärnstärkande Kalkonchili! En värmande och lättlagad rätt för hela familjen, full av näringsämnen för en hälsosam och glad tarm och hjärna.
Den innehåller mager kalkonfärs som har ett högt innehåll av den essentiella aminosyran tryptofan, som omvandlas till signalsubstansen serotonin – vårt glädje- och må bra-hormon. Andra sätt att öka serotoninet är exponering för dagsljus och sol, träning, mindfulness-aktiviteter och en balanserad kost.
Chilin är också fylld med fiber från alla grönsaker och bönor. Fiber är viktigt för tarmbakterierna och kopplingen mellan tarm och hjärna.
Champinjonerna, bönorna, kalkonen, bladgrönsakerna och näringsjästen är även fulla av vitamin B, som är ett viktigt mikronäringsämne för att stödja mental hälsa.
Linfröoljan innehåller omega-3, är antiinflammatorisk och viktig för hjärnan. Vitlöken är antiinflammatorisk och antimikrobiell.
Gör en större sats och frys in, perfekt att ha till dagar med lite mindre tid. Eller ta med den till jobbet nästa dag, eftersom den smakar ännu bättre när smakerna har fått sätta sig. Var gärna kreativ och lägg till andra grönsaker du har hemma, det är en utmärkt rätt att laga när du ska rensa kylskåpet.
Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no