MAGHÄLSA /

Kyckling med cashewnötter

Med denna thai-inspirerade kycklingrätt får du inte bara en välsmakande måltid, utan även en dos av färgglada grönsaker och kryddor som är bra för hälsan.

2 portioner

 

Ingredienser

300 g (eller 2 bitar) ekologiska kycklingfiléer, tärnade i kuber (använd tofu för vegetarisk version)

1 röd paprika

1 gul paprika

En handfull broccoli (färsk eller fryst)

100 ml salladslök (eller 1 stycke), skivad

150 ml torrostade cashewnötter

100 ml skalade edamamebönor (färska eller frysta)

 

Marinad & sås

1 nypa chilipulver/cayennepeppar eller färsk hackad chili

1 bit färsk ingefära (eller 1/2 tesked malen ingefära)

2 1/2 msk tamari-soja eller reducerad salt sojasås

1 msk sesamolja

1 msk mct-olja eller avokadoolja

50-100 ml vatten till matlagning

1 msk färsk lime- eller citronsaft

1 msk risvinäger eller/och ½-1 msk citron- eller limejuice

Valfritt: ½ -1 klyfta vitlök, fint hackad eller pressad

 

Servera med

Rostade sesamfrön, chiliflakes och blomkålsris, rött ris eller teff.

 

Tillagning

Blanda såsen och marinera kycklingen medan du förbereder grönsakerna i upp till 4-5 timmar. Tillsätt den marinerade kycklingen och 50-100 ml vatten i en stor stekpanna eller kastrull, koka upp och låt sedan sjuda i cirka 6-10 minuter tills kycklingen är genomstekt till 80%. Tillsätt alla grönsaker förutom salladslöken – koka i ytterligare 2 minuter. Grönsakerna ska fortfarande vara krispiga. Tillsätt rostade cashewnötter och salladslöken. Servera med rostade sesamfrön, chiliflakes och blomkålsris, teff eller rött ris.

 

Tips

Vi förbereder såsen som en marinad och marinerar först kycklingen för att göra den mer mör och smakrik och sedan låter den sjuda i marinaden tillsammans med lite tillsatt vatten på låg värme. Detta är för att undvika stekning i olja på hög värme eftersom det är inflammatoriskt och bör undvikas när man följer en antiinflammatorisk livsstil. Därför rekommenderar vi att ånga, ugnsbaka eller låta sjuda på låg värme. Läs mer här.

 

Hälsofördelar

Det här är en hälsosam, antiinflammatorisk variant av den klassiska thailändska rätten kyckling med cashewnötter! Receptet innehåller en mix av färgglada grönsaker som är bra för vårt immunsystem genom då de innehåller många olika vitaminer och antioxidanter samt mycket fibrer. Broccoli och blomkål hjälper till exempel båda till att minska inflammation och innehåller antioxidanter. Ingefära har massor av hälsofördelar, inklusive att förebygga infektioner med sina antimikrobiella egenskaper.

MER FRÅN:

Bakterier & fibrer för din mage

  • Baserat på 20 års forskning
  • Producerat i Sverige
  • Naturligt - inga tillsatser

nyheter och tips för din tarmflora

Hallo

Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no