Midsommarmat – 3 antiinflammatoriska recept - Super Synbiotics
MAGHÄLSA /

Midsommarmat – 3 antiinflammatoriska recept

Midsommar är en perfekt tid att äta antiinflammatoriskt. Det är lätt att äta både närodlat, i säsong och njuta av goda smaker. Läs vidare för tre nya recept till midsommarbordet!

Antiinflammatorisk midsommarmat

Högtidsmat ses ofta som något onyttigt, men just midsommarmaten är lätt att anpassa till att bli mer antiinflammatorisk.

  • Kokt färskpotatis som fått kallna innehåller rikligt med prebiotiska fibrer som matar de goda bakterierna i tarmfloran.
  • Lax och sill innehåller gott om de nyttiga omega-3-fetterna som behövs för att hålla nere inflammation i kroppen.
  • Sparris innehåller inulin, en prebiotisk fibersort som de goda tarmbakterierna tycker mycket om. Dessutom har inulin visat sig öka insulinkänslighet, minska metabolt syndrom och motverka utveckling av diabetes typ 2.
  • Jordgubbar innehåller precis som många andra bär antioxidanten antocyanin som sägs ha en antiinflammatorisk effekt.

 

3 antiinflammatoriska recept till midsommar

Några av de klassiska rätterna som äts under midsommar kan lätt anpassas för att bli mer antiinflammatoriska. Till exempel kan den gräddiga potatissalladen bytas ut mot en fräschare variant med kaprisvinägrett. Istället för att äta de färska jordgubbarna med glass eller vispgrädde kan de kombineras med en krämig avokado- och banangrädde som får både smaklökarna och tarmfloran att jubla! Passa också på att prova Stigs dragoncréme som tillbehör till lax eller annan fisk. Alla dessa recept hittar du här nedanför!

Följande recept är tagna från Stig Bengmarks bok Välj Hälsa Receptboken. För fler recept – köp boken här!

 

Sallad på nypotatis, sockerärter & kaprisvinägrett

Till 4 personer:

800 g-1 kg nypotatis

½ liter färsk och riven bladspenat

1 pkt färska sockerärter

1 blomkålshuvud

Vinägrett:

1 liten rödlök (finhackad)

2 dl MCT-olja

2 msk äppelcidervinäger

1 msk tamarisoja

3 msk kapris

1 dl finhackad dill

Salt och peppar

Koka potatis samt skölj och skär upp grönsakerna. Finhacka rödlöken och rör ihop med resterande ingredienser till vinägretten. Blanda potatis, grönsaker och vinägrett till en färdig potatissallad – klart!

 

Dragoncréme

Rör ihop:

2 schalottenlökar (skala och finhacka)

1 msk hackad dragon (eller 1 tsk torkad)

1 msk hackad persilja

1 msk vitvinsvinäger

2 tsk chilisås

2 dl sojayoghurt

Havssalt och vitpeppar

 

Avokadogrädde

Mixa ihop:

1 avokado

1-1,5 grön/omogen banan

1,5 dl vatten

0,5 dl kokosolja

 

MER FRÅN:

Bakterier & fibrer för din mage

  • Baserat på 20 års forskning
  • Producerat i Sverige
  • Naturligt - inga tillsatser

nyheter och tips för din tarmflora

Hallo

Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no