Pumpasoppa med gurkmeja, chili och ingefära - Super Synbiotics
MAGHÄLSA /

Pumpasoppa med gurkmeja, chili och ingefära

Ett gott recept på en antiinflammatorisk pumpasoppa, perfekt när det är kallt ute. Denna goda soppa innehåller favoriterna ingefära, chili och curry som har många antiinflammatoriska hälsofördelar.

Pumpa – rikt på mineraler och antioxidanter

Pumpa innehåller bland annat kalium som är viktigt för att nerv-och muskelfunktionen i kroppen ska fungera som den ska. Dessutom är det viktigt för att vi ska kunna reglera blodtrycket. I de allra flesta fall får vi i oss kalium genom kosten och det är därmed inget mikroämne som vi brukar behöva ta tillskott utav. Pumpa är också rik på antioxidanten betakaroten som skyddar kroppen från cellskador. Faktum är att betakaroten inte bara är en antioxidant utan en form av A-vitamin som är viktig för bland annat syn, hud och slemhinnor. Beta-karoten är den vanligaste formen av karotenoider, som kan omvandlas till A-vitamin i kroppen vid behov. Det är även extra viktigt för gravida att få i sig tillräckligt med A-vitamin då det annars kan ge skador på barnet. Däremot bör man vara försiktig med tillskott då man snabbt kan komma upp i för höga nivåer.

 

Recept: Antiinflammatorisk pumpasoppa

Ingredienser:

1 st butternutpumpa ca. 1 kg

2 st gula lökar

3 st vitlöksklyftor

1 msk färsk riven ingefära

2 msk gul curry

2 tsk gurkmeja

1 st färsk röd chili

1 msk limesaft

2 dl kokosmjölk

2 st tärningar grönsaksbuljong

5 dl vatten

Salt och peppar

 

Topping:

Lättrostade pumpafrön

Kokosflakes

Granatäpple

 

Så här gör du:

Skala pumpan, kärna ur och tärna den. Behåll de urkärnade pumpafröna och rosta de på låg värme i ugnen medan du tillagar soppan. Börja med att fräsa löken och vitlöken i lite mct-olja eller kokosolja på medel-låg värme.

Tillsätt riven ingefära, hackad chili samt pumpabitarna och låt stekas på låg värme i några minuter. Häll på kokosmjölk, vatten, lime och grönsaksbuljongtärningarna. Krydda med curry, gurkmeja, salt och peppar. Låt koka i 10-15 minuter eller tills pumpan är mjuk. Mixa sedan soppan tills den får en slät konsistens. Toppa med de rostade pumpakärnorna, kokosflakes och granatäpple och njut. Tips! Kombineras med fördel med något utav bröden från Välj Hälsa Receptboken av Stig Bengmark.

 

 

Referenser:

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/salt-och-mineraler1/kalium

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/a-vitamin

MER FRÅN:

Bakterier & fibrer för din mage

  • Baserat på 20 års forskning
  • Producerat i Sverige
  • Naturligt - inga tillsatser

nyheter och tips för din tarmflora

Hallo

Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no