Detta recept på scrambled tofu med gurkmeja är ett antiinflammatoriskt, växtbaserat brunchrecept för dig som vill ha en extra energiboost på helgen.
Recept på scrambled tofu med gurkmeja för 1 portion
1 msk neutral kokosolja
200 g ekologisk fast tofu
2 msk näringsjäst
0,25 tsk salt eller ekologiskt grönsaksbuljongpulver
0,25 tsk gurkmejapulver
En nypa nymalen svartpeppar
2 msk osötad mandel- eller sojamjölk, eller vatten
0,25 tsk kumminpulver
Valfritt
0,25 tsk vitlökspulver
1 skiva rostat glutenfritt bröd
1/2 avokado – skivad eller mosad
Färsk gräslök eller persilja, hackad
Ekologiska körsbärstomater
Ekologiska blandade bladgrönsaker – exempelvis ruccola och spenat
Broccoligroddar
Granatäppelkärnor
Rädisor – tunt skivade
1. Smält kokosoljan i en stekpanna på låg värme.
2. Smula tofun i stekpannan.
3. Tillsätt vätskan, salt eller buljongpulver, näringsjäst, gurkmeja och kummin. Blanda allt och låt koka på låg värme under omrörning tills vätskan mestadels försvunnit (ca 4-5 minuter).
4. Servera direkt med glutenfritt rostat bröd eller Stigs nöt- och fröbröd, avokado, rucola, färska broccoligroddar, körsbärstomater, hackad gräslök, rädisor och granatäppelkärnor.
Detta är ett utmärkt brunchrecept för dig som vill ha en extra energiboost på helgen. Servera gärna med färska eller frysta ekologiska bär eller varför inte en smoothie med Yerba Mate-te.
Detta antiinflammatoriska, växtbaserade brunchrecept är fyllt med näringsämnen och innehåller mycket fibrer.
Gurkmejan är en antiinflammatorisk antioxidant tack vare det kraftfulla innehållet av kurkumin. För att öka upptaget rekommenderas att inta kurkumin tillsammans med fett, då det är fettlösligt.
Broccoligroddar har ett mycket högt näringsvärde och hög biotillgänglighet. De innehåller höga halter av sulforafan och har starka hälsofördelar, inklusive cancerförebyggande egenskaper. De är även fördelaktigt för mag-, hjärt- och ledhälsa. Groddarna är ett bra hälsotillskott i sallader eller som tillbehör, men tänk på att alltid skölja dem ordentligt innan servering.
Näringsjäst ger en fylligare, rundare smak och är bra att använda när du vill undvika ost och mejeriprodukter. Dessutom innehåller den extra tillskott av vitamin B (speciellt B12), vilket är bra om du äter en växtbaserad kost.
Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no