Recept - Overnight oats med gurkmeja | Super Synbiotics
MAGHÄLSA /

Gyllene frukost-gröt med gurkmeja

För er som tagit del av våra tidigare recept är det ingen nyhet att vi är förtjusta i gurkmeja (Se Professorns gurkmejashot och Guldmjölk med gurkmeja). Den gula kryddan är känd bland forskare för sin antiinflammatoriska effekt, och därför tar vi varje chans vi får att föra in mer gurkmeja i kosten. Läs vidare för mer om denna superkrydda och recept på vår guldgröt!

Gurkmeja och inflammation

I kroppen finns runt 25 000 gener och av dessa är ungefär 1200 inblandade i kontroll av inflammation. Vissa antioxidanter har dock en bromsande effekt på dessa gener, vilket i sin tur gör att inflammation i kroppen kan dämpas. En viss familj av antioxidanter som kallas curkumenoider har visat sig vara extra kraftfulla när det gäller att minska inflammation. Gurkmeja innehåller runt 20 olika curkumenoider, där antioxidanten curcumin är den starkaste och mest aktiva.

Gurkmejan används ofta för att smaksätta curry-rätter, men kryddan har betydligt fler användningsområden än så. Den färska roten kan mixas i smoothies eller soppor, eller användas för att brygga te (testa att riva färsk gurkmeja, hälla över kokande vatten och tillsätta några droppar honung). Som malen krydda kan gurkmejan användas i nästan all matlagning eller som nedan, i vår guldgröt. Ungefär 1 rågad matsked malen gurkmeja om dagen brukar vara en lagom dos, och för den som vill och vågar kombineras gurkmejan gärna med en liten nypa chili- eller svartpeppar för att optimera näringsupptaget.

Recept

(2 portioner)

2 dl havregryn

2 msk chiafrön

2-4 färska dadlar (anpassa mängden dadlar beroende på hur söt du vill ha gröten)

½ dl riven kokos

1 tsk ceylonkanel

1 tsk gurkmeja

2 krm ingefära

2 krm kardemumma

1 krm salt

4,5 dl valfri växtbaserad mjölk

Så här gör du: Kärna ur dadlarna och skär dem i mindre bitar. Blanda dadlarna med de torra ingredienserna i en större skål (eller två mindre för färdiga portioner). Häll i vätskan och rör om ordentligt. Ställ blandningen i kylskåp över natten. På morgonen är det bara att plocka fram gröten och äta precis som den är, eller tillsammans med valfri topping – blåbär, kiwi och mandel är våra favoriter.

Gröten håller sig i kylen ett par dagar, så passa på att göra en större sats åt gången så har du frukost hela veckan!

MER FRÅN:

Bakterier & fibrer för din mage

  • Baserat på 20 års forskning
  • Producerat i Sverige
  • Naturligt - inga tillsatser

nyheter och tips för din tarmflora

Hallo

Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no