
Denna julkryddade morotskaka är glutenfri, vetefri, vegetarisk och mejerifri. Den är full med antiinflammatoriska kryddor som Ceylonkanel, kardemumma, ingefära och kryddnejlika. Ett hälsosammare alternativ till den traditionella pepparkakan.
4 ägg
0,5 dl kokossocker eller muscovado råsocker
2,5 dl tigernötsmjöl (Jordmandelmjöl)
1 dl sorghummjöl (Durramjöl)
1,5 dl riven kokos
1,5 dl russin
0,5 – 1 tsk vaniljpulver (eller vaniljsocker)
1 msk bakpulver
2 tsk Ceylon kanelpulver
½ tsk kardemummapulver
½ tsk ingefära
½ tsk mald kryddnejlika
1 nypa salt
1 ½ dl kokosolja eller MCT-olja
4 ½ dl rivna morötter
1. Vispa ihop ägg och socker tills det blir pösigt.
2. Tvätta och riv morötterna.
3. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner blandningen i äggblandningen.
4. Tillsätt de rivna morötterna och kokosoljan (du kan behöva värma upp kokosolja så den blir flytande om den är för hård).
5. Grädda i ugnen i 150°C i 55 min.
6. Låt stå tills den svalnar eller kyl ner.
7. Njut av kakan med eller utan frostingen.
8. Njut denna morotskaka tillsammans med antiinflammatoriskt te – se receptet här.
300 g vegansk färskost
En skvätt limejuice
1 tsk vaniljpulver eller honung
Blanda alla ingredienserna till frostingen och lägg på ovanpå kakan eller servera frostingen i en skål vid sidan av. Lägger du toppingen på kakan och sedan förvarar den i kylen, lägg då bara topping på de bitar du planerar att äta snart och sedan kan du förvara resten av kakan i rumstemperatur 2-3 dagar. Eftersom kakan är gjord med kokosolja kan konsistensen bli lite kompakt i kylen och är därför bättre att förvara i rumstemperatur.
Kokosolja
Den här kakan är gjord med kokosolja, som är en medelkedjig fettsyra som Stig rekommenderar och naturligt sötad från tigernötsmjöl.
Den har bara en liten mängd oraffinerat muscovadosocker (eller kokossocker) som innehåller vissa mineraler och antioxidanter jämfört med raffinerat vitt socker. Det är ett hälsosammare alternativ till vitt socker. Eftersom det fortfarande är socker bör det begränsas till små mängder för optimal hälsa.
MCT-olja
MCT-olja (som härrör från kokosnötsolja) innehåller medellånga fettkedjor, som absorberas snabbare från tarmen direkt in i blodet och sedan förs vidare till levern. Långkedjiga fettsyror behöver å andra sidan först passera lymfan innan de kan gå vidare till levern.
Jordmandel
Tigernötter (eller jordmandlar) är små rotfrukter som växer i Nordafrika och Medelhavet och är naturligt glutenfria och har en söt och nötaktig smak. Den är hög i fiber, järn, kalium, fosfor, vitamin E och C. Den har en hög nivå av resistent stärkelse som främjar prebiotisk tillväxt i matsmältningskanalen och stödjer ett sunt immunförsvar. Det hjälper också till att hantera blodsockernivåer och förbättrar insulinkänsligheten.
Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no