Ett hälsosamt antiinflammatoriskt recept på en lättare men ändå värmande kycklinggryta som alternativ till tunga grytor. Receptet är fyllt av fibrer, och kycklingen kan enkelt bytas ut mot fisk, räkor, tofu eller bara en blandning av grönsaker och bönor efter egen smak.
Till 2-3 portioner
400 ml ekologisk kokosmjölk
150 g tärnad färsk eller fryst mango
1 bit färsk ingefära, cirka 2-3 cm
1 schalottenlök, tunt skivad
300 g ekologisk kyckling (eller tofu, vild vit fisk eller lax och/eller räkor), tärnad
100 g champinjoner, tärnade
1 lime, eller 1-2 msk limesaft
1 msk tamarisoja (glutenfri)
1 röd paprika, tärnad
3-5 broccolistjälkar eller andra grönsaker
400 ml förkokta smörbönor, sköljda i kallt vatten
Chiliflingor efter smak
Hackad färsk koriander
1. Blanda mango, kokosmjölk och färsk ingefära i en mixer tills det blir jämnt. Smaka av och tillsätt mer ingefära om du föredrar det.
2. Häll blandningen i en kastrull och låt den sjuda.
3. Tillsätt den tärnade kycklingen, rör om och låt sjuda i cirka 10-15 minuter totalt, samtidigt som du tillsätter fler ingredienser enligt nedan. Börja med att tillsätta limesaft och sojasås.
4. Skiva löken och champinjonerna, tillsätt i kastrullen och låt sjuda i 5 minuter.
5. Skär och tillsätt röda paprikor och grönsakerna.
6. Skölj bönorna i kallt vatten, tillsätt dem och låt sjuda i ytterligare 2-3 minuter. Kontrollera att kycklingen är genomstekt.
7. Addera mer färsk limesaft eller soja efter smak.
8. Toppa med chiliflingor och färsk koriander.
9. Servera som den är eller med rött eller vitt ris eller blomkålsris.
10. Njut av din kycklinggryta! (Ta med resterna till jobbet nästa dag för en näringsrik och värmande lunch…)
När du köper kokosmjölken bör du se till att läsa ingredienserna och välja en produkt utan konserveringsmedel eller förtjockningsmedel. Den ska bara innehålla naturliga ingredienser som kokosmjölk och vatten. Ha alltid som regel att välja produkter som innehåller så få ingredienser som möjligt, desto mer naturlig produkten är desto bättre!
Det här receptet är fritt från mejeriprodukter, vete och gluten och är ett lättare alternativ till tunga grytor. Det är fullt av fiber från grönsakerna och bönorna.
Ingefäran har kraftfulla antiinflammatoriska och antioxidantiska egenskaper genom ämnet gingerol. Det är också en bra ingrediens som passar lika bra kallt i smoothies som varmt i grytor. Den har många hälsofördelar och kan hjälpa till att minska illamående, balansera kolesterolnivåer, hantera vikt och minska risken för cancer. Missa inte detta recept som också innehåller ingefära: Pumpasoppa.
Svampen är en utmärkt källa till vitaminer och mineraler. Den innehåller också ett lösligt fiber som kallas betaglukan. Betaglukan kan hjälpa till att sänka kolesterolnivåerna, främja hjärtats hälsa och stödja reglering av blodsockret.
Det ser ut til at du er i Norge. Besøk vår norske nettside her www.supersynbiotics.no